Město Polička

M I M E F E S T P O L I Č K A 12. - 17. 9. 2016

Pondělí_12.9.

19:30 IN MEMORIAM BORIS HYBNER

(Promítání vzpomínek, divadelních představení a filmů s komentářem) , Divadelní klub vstupné: zdarma

Promítání vzpomínek, divadelních představení a filmů s komentářem.

Večerní pořad je věnován přední osobnosti české pantomimy, prof. Borisi Hybnerovi, jehož osobnost je spjata s mnoha významnými událostmi oboru, včetně myšlenky na založení festivalu MIME FEST v Poličce. Jeho následovníci se rozhodli vzdát vstupním pořadem poctu milovanému učiteli a příteli, jehož smrt 2. dubna 2016 zarmoutila všechny příznivce pantomimického umění.

Celovečerní pořad bude uveden krátkou přednáškou PhDr. Ladislavy Petiškové, někdejší pedagožky Katedry pantomimy HAMU, která seznámí publikum s Hybnerovými tvůrčími a životními cestami. Na její slova naváže sled komentovaných filmových ukázek z Mistrovy tvorby.

 

Úterý_ 13.9.

19:30 ATELIÉR FYZICKÉHO DIVADLA JAMU (CZ): CHAOS SRDCE

Tylův dům, vstupné: 80 / 60 Kč *

Klaunérie na motivy Shakespearovy tragédie Romeo a Julie.

Zranitelní, a přesto neuctiví, posedlí potřebou žít bez ohledu na konvence, vrhají se klauni do tragédie jako kachny do osolené vody. Ta po nich neškodně steče. Vyplavou suší … nebo uvaření v polívce?

Představení Chaos srdce vzniklo na základě spolupráce studentů JAMU se známým klaunem a performerem Danielem Gulkem. Tak se zrodily klaunské postavy, které v Chaosu srdce důkladně zkoumají témata intimity a emocí. Známá Shakespearova hra zde pomáhá vyzdvihnout tragické srdce klaunérie, kdy autorova nevyčerpatelná poezie působí jako spouštěč pohybu klaunských duší. Celé toto fantazírování pak doprovází hudba Pavla Fajta.

 

21:00 KATEDRA PANTOMIMY HAMU (CZ): ŇÁKÁ PANTOMIMA

Divadelní klub, vstupné: 80 / 60 Kč *

Jak moc pálí pantomimický oheň?
Jak drsný je pantomimický rozsudek?
Jak rychlý je pantomimický vlak?
Jakou bolest způsobí pantomimická jehla?
Jaké peří má pantomimický pták?
Kolik lásky může dát pantomimický partner?
To a ještě mnohem více uvidíte, když s námi přijdete sdílet „ukecané“ ticho. Závěrečné etudy studentů katedry pantomimy HAMU mají říz i šťávu, a byly propečeny na nejlepším ohni.

 

Vstupné na obě večerní představeni?: 100 / 80 Kc*

 

Středa _14.9.

9:00 a 11:00 VÁCLAV STRASSER (CZ): DUHOVÉ BUBLINY

(Představení pro MŠ) Divadelní klub, vstupné: 50 Kč

Mág Václav Strasser předvede své unikátní vystoupení, v němž se ukáže, co vše se dá podniknout s bublinami… Budete vtaženi do křehkého světa barev a třpytu, s objekty  nejrůznějších velikostí, v mnoha obměnách a tvarech. Očekávejte bubliny kouřové, obří, duhové a množství dalších triků.

 

19:30 NIMMY RAPHEL (IND): NIDRAVATHWAM

Tylův dům_vstupné : 100 / 80 Kč *

Nitrawathwam je příběhem ze staroindické Rámájany. Vypráví o dvou mužích, Kumbhakamovi a Lakshmanovi, z nichž jeden je nespokojen, že jeho život neustále narušuje spánek a druhý je znaven bdělostí. Autorka, režisérka a interpretka představení Nimmy Raphel je členkou Pondicherry Adishakti, divadelní laboratoře, kde umělci hledají vlastní jevištní jazyk a výraz skrze studium starších indických forem jako Kutiyattam nebo Kalaripayattu. Všestranná Nimmy, která je herečkou, tanečnicí, loutkářkou a hudebnicí, v tomto příběhu propojuje indickou filosofii s pantomimou a pohybovým výrazem. Herečka, která umí v jednu chvíli spojit rychlost a pomalost, Vás vtáhne do krásného prastarého příběhu.

 

21:00 RED BASTARD (USA)

Divadelní klub, vstupné:  120 / 100 Kč *

Světoznámý klaun přijíždí do České republiky. A těšte se! Zažijte vynikající zrůdnost, řezavý humor i zlomyslnou improvizaci. Cokoliv se může stát, neboť Red Bastard láká diváky do syrové konverzace, provokace, pasti nebo světa odměn. Jeho osobní projev si klade jeden cíl – existenciální dotaz: „Kdo si sakra myslíte, že jste?“

Eric Davis ztvárnil roli Allena Smithee ve hře Iris v Cirque Du Soleil. V roce 2010 vyhrál cenu Zlatý nos za klauna roku (Golden Nose for Clown of the Year) a stal se finalistou v soutěži NY Comedy Festival’s Andy Kaufman Award. Je zakladatelem a jednou z vůdčích osobností New Yorského divadelního festivalu klaunů. Davis je vítězným oceněným režisérem a spoluautorem The Bouffon Glass Menajoree a Kill Me Loudly: A Clown Noir. V roli Red Bastarda vystupuje od roku 2003 a již přes 15 let také praktikuje nebo vyučuje improvizaci a Lecoqovu metodu.

Upozornění: Představení je v anglickém jazyce. Není vhodné pro děti!

Vstupné na obě večerní představeni?:150 / 120 Kc*

 

Čtvrtek_ 15.9.

11:00 RADIM VIZVÁRY (CZ): SOLO

(Představení pro ZŠ 2.stupeň), Tylův dům, vstupné: 50 Kč

SÓLO je Best of z pantomimické tvorby Radima Vizváry.

Od klasické pantomimy k butó, od fyzické komedie až po současné mimické divadlo. Jeho pantomima je moderní, čistá a aktuální. A i když se nechává ovlivňovat jinými styly, nakonec se vždy vydává vlastní cestou.

Radim Vizváry Vám představí klasická i současná, poetická i komická díla. Smát se i brečet pak můžete bez jediného Radimova slova – k jeho umění totiž nejsou potřeba. Vyjádření je čistě tělesné a pojí pohybovou virtuozitu s herectvím. Zkrátka, uvidíte jeho nejlepší výstupy, a skrze ně, co dnes znamená pantomima.

 

 

19:30 RADIM VIZVÁRY (CZ): SOLO

Tylův dům, vstupné: 120 / 100 Kč *

 

21:00 BANDART (HU): DANCING GRAFFITI&YOU-TOPIA

Divadelní klub, vstupné:  100 / 80 Kč *

Večer nabídne dvě představení maďarské skupiny.

Dancing Graffiti je unikátní mezižánrové představení o významu soukromých, veřejných a vlastních osobních hranic komunikace, které propojuje tanec s tvorbou živých digitálních graffiti. Inscenace využívá různé druhy graffiti a pojí je do jednoho příběhu, který sleduje vývoj hlavní postavy od narození až po nalezení zvláštních schopností. Děj není jen metaforou života, v němž je každá věc, o niž jsme usilovali, po naplnění nahrazena další. Je to také kritika společnosti, která se snaží ovládnout jednotlivce skrze sociální, fyzická a jiná omezení.

V You-Topii se podíváme do magického světa, v němž se Mortal Kombat prolíná se Labutím jezerem a mediálním umělec obrovskou digitální rukou pohybuje s tanečnicí jako s loutkou.

Vstupné na obě večerní představeni?: 150 / 120 Kc*

 

Pátek_ 16.9.

11:00 LOSERS CIRQUE COMPANY (CZ): THE LOSERS

(Představení pro SŠ)Tylův dům, vstupné: 50 Kč

Novocirkusové představení na motiv básně Osudový stín Anny-Marie Mlezivové.

Vítězové prvního ročníku televizní soutěže Česko Slovensko má talent, akrobatické duo DaeMen, oslovili další performery z řad tanečníků a akrobatů a vytvořili divadelně-akrobatický projekt Loser(s), ke kterému přizvali uznávaného choreografa Jarka Cemerka. Novocirkusové představení THE LOSER(S) chce být současnou reflexí faktu, že v dnešním zrychleném tempu společnosti mnoho lidí ztrácí svoji osobnost a vizi svého soukromého i partnerského života. Chce si klást otázku, kde se nalézají naše hranice, kdo je naším vzorem, láskou a partnerem.

 

Co tu děláš?

Dlouho jsme se neviděli.

Máš unavenou tvář.

Vzpomínám na ty chvíle, kdy jsme protančili celou noc.

Počítali jsme hvězdy.

A tenkrát jsi mi ji dal, tu květinu.

Růži.

Protože každá z hvězd představuje jednu cestu.

A ty sis vybral tu trnitou.

 

16:00 FILIP HAJDUK (SK): ŠAŠKO FJODOR

(Pouliční rodinné představení), Palackého náměstí

Show historického Šaška Fjodora je plná improvizace, žonglování, balancování, humoru, veselí a především radosti ze hry. Jde o veselou podívanou určenou pro všechny věkové i jiné kategorie. Režiséry tohoto představení jsou diváci a nikdo, ani sám Šaško, nemůže s jistotou tvrdit, že tuší, jak to dopadne. Jen na divácích záleží budoucnost představení, budoucnost Šaškova, budoucnost jako taková. Jaká bude? Přijďte a uvidíte!

 

19:30 LOSERS CIRQUE COMPANY (CZ): WALLS&HANDBAGS

Tylův dům, vstupné: 120 / 100 Kč *

Novocirkusové představení, propojující tanec, divadlo a akrobacii.

Režijní tandem SKUTR propojil principy divadla a nového cirkusu v kooperaci se skupinou DaeMen, ve spolupráci s úspěšnou choreografkou Janou Burkiewiczovou. Po inscenacích 8 – polib prdel kosům, La Putyka nebo Mistr a žák vznikla čtvrtá inscenace SKUTRú s divadelně-novocirkusovým zaměřením. Kromě českých tvůrců se na inscenaci podílel i maďarský herec Csongor Kassai (zpěv) nebo srbská spisovatelka Marija Pavlović.

 

Kdesi ve městě na dvoře bloku domů stojí zeď. Ta zeď je výzvou, zkouškou odvahy, ale i startem k imaginaci. A také je tu zavazadlo, ve kterém se skrývá naše dětství, naše někdejší přání. Kdysi jsme je tam zabalili. Malý chlapec a pětice dospělých mužů se vrací na dvorek ke zdi s taškou v ruce, aby opět snili své klukovské fantazie. Za zdí totiž může být celý svět. Stačí ji jen přelézt anebo na ni vylézt a pohlédnout na město z ptačí perspektivy.

 

21:00 SPITFIRE COMPANY (CZ): ANTIWORDS

Divadelní klub, vstupné: 100 / 80 Kč *

Ovlivněno dílem Václava Havla, především hrou Audience a jejím legendárním filmovým zpracováním, kdy Pavel Landovský v roli sládka během hraní vypil přibližně devět osmistupňových piv. Podaří se performerkám překonat tento výkon? Podaří se jim dosáhnout hraničního stavu, který odkazuje na havlovský motiv odcizení? V hlavní roli se spolu s aktérkami inscenace představí i velké hlavy od sochařky Pauliny Skavové a hudba Sivan Eldar. Představení Antiwords bylo uvedeno již ve třech kontinentech světa a sklízelo úspěch ve Washingtonu, New Yorku, Pekingu, Soulu, Busanu, Milanu, Oslu, Krakowě, Florencii, Berlině, Londýně či Edinburku.

Vstupné na obě večerní představeni?: 150 / 120 Kc *

 

Sobota_ 17.9.

16:00 ENANO (P): RED CHOCOLATE

(Pouliční rodinné představení), Palackého náměstí

Klaun Enano, extrovert, inovátor, schizofrenik, spontánní buřič. Věří, že se klaunem nemůžeš stát, že klaunem musíš být. Jeho vytříbená improvizační technika a humor těží z výjimečných a absurdních situací. Po celém světě ukazuje svůj výjimečný a výstřední klaunský jazyk. Jeho nonverbální projev oslovuje široké publikum, přestože se vyhýbá sociálním, politickým a náboženským tématům. Enanův umělecký projev je nemyslitelný bez diváků, bez jejich spontánních reakcí a nepředvídatelných událostí. Jeho improvizace si vyžaduje spolupráci publika, jež v průběhu představení přebírá hlavní roli. Enano vyvolává v publiku širokou škálu pocitů a emocí. Staví se do role sociálního pracovníka, jenž umožňuje divákovi sundat si masku a tím v sobě naleznout svého svobodného klauna. Doporučeno pro jakékoliv publikum, které ještě samo v sobě klauna neobjevilo.

 

Jsem klaunem, abych se necítil osamělý mezi ostatními…

 

19:30 MIME EVENING in memoriam Boris Hybner

(Slavnostní finále festivalu), Tylův dům, vstupné: 150 / 120 Kč *

Slavnostní setkání a prezentace tvorby předních mimů z jednotlivých zemí, zastoupených na festivalu. Program nabízí to nejlepší z jejich repertoáru v etudové formě. Letošní Mime Evening věnujeme památce Borise Hybnera, barda české pantomimy a přítele našeho festivalu.

Účinkující: Vanda Hybnerová (CZ), Nimmy Raphel (IND), Losers Cirque Company (CZ), Enano (P), Pantomima S.I. (CZ), Radim Vizváry (CZ) a další.

 

21:30 SIMPLE MUFFIN (CZ)

Koncert, Divadelní klub, vstupné: 50 Kč

Závěrečný koncert kapely Simple Muffin v jejich nevšedním stylu Office-pop.

Kapelu Simple Muffin tvoří šestičlenné seskupení působící na české scéně přes tři roky. V roce 2013 vyhráli pražské kolo globální soutěže GBOB (Global Battlle Of Bands). V koprodukci s čekým předním producentem Martinem Ledvinou natočili už dva singly - Korporát a Lezec.. Říkají, že pro studenty, hospodský, kuchaře a zahradníky umí hrát každý. Proto zaslíbili kapelu i lidem z kanclů, kteří jsou populární hudbou opomíjený. Jejich styl je v českém prostředí netypický, říkají mu Office-Pop: hrají taneční muziku, funk, pop, čardáše a šansóny. Společným jmenovatelem je autorská taneční řežba, se kterou boří nejen sály, ale i kancly. 

Permanentka na všechna představeni: 699,- / 499,- Kc *
* plna cena / snížená cena

Předprodej vstupenek: IC Polička

Školní představení si můžete rezervovat na emailu mimefest@gmail.com nebo tel.čísle 731 462 824 (Petra Jílková).

 

 

 

 

Přílohy