Město Polička

JEDEN SVĚT 2017- Umění spolupráce

31. 3. – 6. 4.

V pátek 31. března bude v Poličce zahájena regionální část festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, jehož heslem je tentokrát Umění spolupráce.

Až do 6. dubna bude k vidění celkem desítka filmů s tématy jako migrace, vzrůstající nacionalismus, nedemokratické režimy nebo lidé žijící s nějakým hendikepem. Festival by měl být nejenom přehlídkou dokumentárních filmů, ale i prostorem ke společné diskuzi a přemýšlení. Snahou organizátorů bylo, stejně jako v minulých letech, doplnit filmy debatou se zajímavými hosty z řad odborníků, režisérů a protagonistů filmů.

 

PROGRAM FESTIVALU

 

Pátek 31. března – Divadelní klub, Polička

18:30 ZAHÁJENÍ FESTIVALU

Zlatý úsvit – jak to vidím já/ Angélique Kourounis / Řecko / 2016 / 90 min.

+ debata s politologem a komentátorem ČR plus Thomasem Kulidakisem.

Vzestup řeckého neonacistického politického uskupení Zlatý úsvit přiměl režisérku Angélique Kourounis kriticky dokumentovat jeho metody, které sahají od populistického rozdávání jídla nezaměstnaným Řekům až k brutálnímu šikanování cizinců. Vyvstává zřetelná paralela s nástupem nacistů v meziválečném Německu a s úspěchy podobných hnutí jinde ve světě.

21:00

Zemřít pro design / Sue Williams / USA / 2015 / 59 min.

Výroba notebooků, mobilů a elektroniky vůbec je toxická. Zaměstnanci umírají na nové druhy rakoviny, mají postižené děti. Výrobci to vědí, ale tutlají informace už 30 let. Snímek rozkrývá problém globálních rozměrů, který je stále stupňován i nelidskými podmínkami v čínských výrobnách či praktikami, jimiž firmy dál nutí zákazníky kupovat nové modely.

 

Sobota 1. dubna - Divadelní klub, Polička

16:00 RODINNÁ PROJEKCE

Děti online/ Kateřina Hager / Česká republika / 2017 / 52 min.

+ debata s režisérkou filmu a maminkou Zachyho Rutou Zacharovou

Zachymu je teprve dvanáct, jeho YouTube kanál má přes sto dvacet tisíc odběratelů a nespecifikovaný počet „haterů“. Oskar je stále zavřený v pokoji a paří počítačové hry. Nikola se v patnácti letech stala jednou z obětí sexuálního agresora na sociální síti. O těžkostech dospívání v době, kdy většina zábavy i hrozeb se přesunula do kyberprostoru.

 

19:00

O čo ide Idě/ Tomáš Kudrna / Česká republika / 2016 / 67 min.

+ debata s Idou Kelarovou, Desideriusem Dudžou, Oto Bundou a Petrem Kadlecem, členem České filharmonie.

Ida Kelarová v průběhu let vybudovala úspěšný sbor Čhavorenge. Pro každoroční hudební soustředění ansámblu vyhledává nové dětské talenty v romských osadách na Slovensku i v České republice. Děti na táboře podstupují každodenní náročné zkoušení a zároveň jsou konfrontovány s vlastní romskou identitou.

 

21:00

Krátké hudební vystoupení Idy Kelarové

 

Úterý 4. dubna – Centrum Pontopolis, Riegrova 52, Polička

19:00 PROJEKCE NEJEN PRO CIZINCE/ NOT ONLY FOR FOREIGNERS

Dobrý pošťák/Good Postman/ Tonislav Hristov / Finsko, Bulharsko / 2016 / 80 min.

Projekce v původním znění s anglickými titulky/English subtitles.

+ debata s novinářkou a humanitární pracovnicí Markétou Kutilovou v angličtině/ debate with journalist and humanitarian worker Markéta Kutilová conducted in English

Pošťák Ivan kandiduje na post starosty, neboť má novou politickou vizi jak přivést do skomírající bulharské vesničky na turecké hranici nový život – přijmout syrské uprchlíky. Jedni s ním souhlasí, jiní se však uprchlíků bojí. Silný příběh o svébytném pohledu na svět a jedné lidské dobroty.

Postman Ivan has a new political vision. He decides to run for mayor to bring the dying Bulgarian village on Turkish border to life by welcoming refugees. His opponents want either to close their eyes or close down the border and reintroduce communism. Busy on the campaign trail while delivering the mail, Ivan soon learns that while good intentions are not enough, even the smallest deeds matter.

 

Středa 5. dubna

DPS Polička „Penzion“, Družstevní 970

14:00

Jmenuji se Hladový bizon / Pavel Jurda / Česká republika / 2016 / 83 min.

+ debata s režisérem filmu a hlavními protagonisty manželi Pavlíčkovými

Jan alias Hladový Bizon miluje svoji ženu, kovbojky, tramping, táborákové písně a klobásy. Od narození nevidí, a protože přichází i o sluch, vydá se do Ameriky za náčelníkem kmene Navajo, který ho má zachránit před pádem do věčného ticha. Působí zde však jako naivní dobrodruh ve světě, který je mnohem obyčejnější než jeho fantazie.

 

Farní sbor ČCE, Nábřeží Svobody 561, Polička

18:00

Normální autistický film/ Normal Autistic Film / Miroslav Janek / Česká republika / 2016 / 90 min.

+ debata s Markétou Jiráskovou, krajskou koordinátorkou péče o osoby s poruchami autistického spektra

Oceňovaný český dokumentarista Miroslav Janek natočil neobyčejný snímek o neobyčejných bytostech, nabourávající představu o autismu jako nemoci. Pětice dětí a dospívajících postav filmu žije s nálepkou, která je odděluje od ostatních. Ale kdo může tvrdit, co je normální a co není?

21:00

Kdy už ten vítr ustane/ When Will This Wind Stop / Aniela Astrid Gabryel / Polsko / 2016 / 66 min.

Dokument zachycuje těžký osud krymských Tatarů, kteří trpěli násilnou deportací za Stalinových čistek. Ti, kteří se po roce 1988 vrátili zase čelí represím po ruské anexi v roce 2014.

 

Čtvrtek 6. dubna – Divadelní klub, Polička

19:00

Výchova k válce/ Teaching War / Adéla Komrzý / Česká republika / 2016 / 67 min.

+ debata s bývalým armádním kaplanem Václavem Hurtem a důstojníkem Generálního štábu Armády ČR Pplk. Otakarem Foltýnem

Zostřující se geopolitická situace přinesla i do České republiky nové obavy o bezpečnost. Byli bychom schopni agresi ubránit? Co dnešní děti vědí o zbraních? Šly by bojovat za tuto zemi? Studentský dokument FAMU sleduje, jak se česká společnost připravuje na válku.

21:00

Hon na nevěstu/ Grab and Run / Roser Corella / Německo, Španělsko / 2017 / 86 min.

Asi polovina sňatků v Kyrgyzstánu začíná ilegálním únosem nevěsty. Skupina mužů napadne na ulici dívku a dovleče ji do nového „domova“, kde jsou už přípravy na svatbu v plném proudu. Šokující film velmi zblízka ukazuje tradici, která dokládá, že v Kyrgyzstánu jsou ženy stále chápány jako mužská trofej.

 

Součástí programu je výstava Linie svobody – současná arabská karikatura, která představuje tři významné arabské karikaturisty a jejich reflexi každodennosti i významného dění v neklidném regionu severní Afriky a Blízkého východu. Bude umístěna v Divadelním klubu po celou dobu trvání festivalu.

 

 

Vstupné pro veřejnost 80 Kč za večer.

Úterý v rámci English Clubu a středa v domově důchodců 40 Kč.

https://www.jedensvet.cz/2017/policka

 

Akce se koná díky podpoře města Poličky, České rozvojové agentury, MŠMT, Člověka v tísni a Pardubického kraje.