Město Polička

Mime Fest 2018

Mezinárodní festival pantomimy se koná od 18. do 22.9.2018 v Poličce.

 

7. ročník tradičního festivalu divákům představí tradiční i současnou pantomimu a příbuzné divadelní styly, které ji v současnosti ovlivňují. Například nový cirkus, tanec nebo loutkové divadlo. Návštěvníci mohou vidět soubory z Francie, Španělska nebo Finska. Přijede také legendární osobnost pantomimy, slovenský mim Milan Sládek. 16 vystoupení doplní rodinná představení a 4 workshopy.

 

Senzací letošního ročníku je představení v koprodukci legendárního francouzského Théâtre du mouvement a španělského divadla La Mecànica, které zahájí festival v úterý 18.9. Jedná se o českou premiéru. Domácí soubor Losers Cirque Company nabídne představení Kolaps. Zajímavostí bude mladý soubor Mimo Art Company z Helsinek, který nastartoval novou vlnu současné profesionální pantomimy ve Finsku.

 

Speciálním hostem festivalu bude Milan Sládek, světoznámý slovenský mim a režisér, který zahraje představení Křižová cesta. Festival chce poctít mistrovy 80. narozeniny a jeho mimořádný přínos pro pantomimu ve světě.

 

Souhru pantomimy s jinými žánry názorně předvede domácí soubor Geisllers Hofcomoedianten s erotickou němohrou V borůvčí a také Radim Vizváry se svým nejnovějším představením VIP, ve kterém nabízí originální formu moderní pantomimy propojenou s iluzionismem. Radim Vizváry zahraje i pro nejmenší diváky, pantomimu s principy loutkového divadla  Pejprbój.

 

Součástí programu jsou i představení pro studenty středních škol a rodiny s dětmi. Pro ně zahraje například polský soubor Kolektyw žonglérskou show, Václav Štrasser předvede bublinovou show. Prostor pravidelně dostává i mladá generace, která výrazně ovlivňuje vývoj a tvorbu současné pantomimy. Jí jsou věnovány dva večery. V programu Mime Open Stage se představí čerství absolventi nebo začínající profesionálové různých národností.

Součástí festivalu Mime Fest je také edukativní program – letos nabízí čtyři workshopy. O své dovednosti se podělí například Pau Bachero, výrazná osobnost španělského divadla nebo klaun z Cirque de Soleil Pablo Gomiz.

 

Nebude chybět ani tradiční Mime Evening – slavnostní setkání a prezentace předních umělců z jednotlivých zemí zastoupených na festivalu. V jediném večeru představí to nejlepší ze své tvorby ve formě krátkých výstupů.

 

Mime Fest je od roku 2015 držitelem prestižního ocenění nejlepších evropských festivalů značky EFFE. Pořadateli festivalu jsou Mime Prague z.s. a Pontopolis z.s. Uměleckým šéfem a dramaturgem programu je přední český mim Radim Vizváry, držitel ceny Thálie za rok 2016.

 

Festival finančně podporují Ministerstvo kultury ČR, Město Polička, Visegrad Fund a Pardubický kraj.

Kontakt: Ilona Hájková (PR a média)

tel.: 604 969 724

e-mail: ilona@mimeprague.cz

 

Více informací na: www.mimefest.cz