Polička

Oficiální stránky města

Česky
Deutsch

Zásoby podzemní pitné vody na Poličsku

Vážení občané, milí čtenáři,

dovolte mi navázat na výzvu k šetření s pitnou vodou a informovat Vás, že naše město iniciovalo široké odborné setkání za účasti starostů okolních obcí, techniků firmy VHOS, a. s. a též významných kvalifikovaných odborníků znalých poměrů v našem regionu za účelem ubezpečení, že stále platí dlouhodobé závěry o dostatku podzemní vody v tzv. Vysokomýtské synklinále.

Celé setkání mělo velmi věcný a odborný rámec. Jednoznačně bylo dosaženo shody, že stávající vysychání české krajiny je velmi vážný problém, který na mnoha místech naší země (stovky malých obcí) způsobil vyschnutí místních studní a vrtů a voda se musí do těchto obcí již dovážet. Aktuálně stále hrozí, že se počet míst bez vody bude i nadále stále zvyšovat. Poslední šetření a zjišťování v oblasti vrtů v České republice prokazuje velkou rychlost zaklesávání hladiny podzemních vod.

Opakovaně musím napsat, že mě velice uklidnilo odborné potvrzení skutečnosti, že tzv. již zmíněná Vysokomýtská synklinála patří mezi pouhých 10 % území našeho státu, kde jsou zdroje kvalitní pitné vody stále dostačující.  Je to velké štěstí, kterého si musíme s velkou zodpovědností vážit a především chránit, a to i s výhledem pro život dalších generací.

Považuji také za svoji povinnost napsat, že ze strany přítomných odborníků zazněla velmi ostrá kritika přístupu státních institucí a především zcela chybějící koncepce v celkovém přístupu řešení této nesmírně závažné problematiky dostatečných zdrojů kvalitní pitné vody. Osobně to také tak cítím a považuji to za velký dluh všech našich vlád. Je nejvyšší čas to začít napravovat.

Dalším velmi závažným diskusním tématem bylo velmi rychlé znečišťování vod a to nejen povrchových, ale především podzemních. Rychlost znečištění je nesmírně závažná a znepokojující.

Vážení a milí spoluobčané, věřím a zároveň velmi prosím, i přes dílčí dobré zprávy o dostatku pitné podzemní vody v naší lokalitě, o pokračování šetření s drahocennou vodou a zároveň i o prohlubování vědomí v našich myslích, že dostatek vody a vodní blahobyt v podobě, ve které jsme ho znali, nemusí již brzy platit.

Děkuji za přečtení a zamyšlení.

S pozdravem

Jaroslav Martinů