Město Polička

Jeden svět Polička 2019 – festival dokumentárních filmů o lidských právech

 

11. – 13. dubna

čtvrtek 11. dubna, Divadelní klub, vstupné 80 Kč

18:00

Anoteho archa / Matthieu Rytz / Kanada / 2018 / 57 min. + debata s Danielem Pitkem, soukromým zemědělcem a členem odborné skupiny, která připravuje podklady pro politiky ve sněmovně v otázkách boje se suchem a zlepšením kvality půdy

 

Prezident Kiribati dělá maximum pro záchranu svého lidu, ale ví, že osud neodvrátí. Objíždí světová fóra, aby upozornil na klimatické hrozby. S trpkou věcností vysvětluje, jak a proč jeho stát mizí. I když tomu nezabrání, cítí povinnost varovat druhé. Část obyvatel už Kiribati opouští. Jednou z nich je Sermary, která hledá nový domov u své sestry na Novém Zélandu. Učí se žít v neznámém světě. Snímek přibližuje tíhu ze zániku tropického ráje a zpřetrhání kulturní kontinuity, ale i to, jak se jeho obyvatelé snaží s humorem i melancholií hledat v takové situaci smysl a naději.

 

21:00

Bohové z Molenbeeku / Reetta Huhtanen / Finsko / 2018 / 72 min.

 

Dny tří nerozlučných kamarádů, dvou chlapců a jejich kamarádky, sousedů v bruselské čtvrti Molenbeek, jsou naplněny bohatou dětskou fantazií a bezstarostným hraním. Zatímco v ulicích se demonstruje proti terorismu a Evropa je otřesena, mysl věřících chlapců nezaměstnává nic menšího než přemítání o Bohu a o bozích. Existuje Bůh? A který je nejlepší?

 

_______________________________________________________________________

pátek 12. dubna, Divadelní klub, vstupné 80 Kč

 

18:00

Český žurnál: Bratři Okamurové / Filip Remunda / Česko / 2018 / 92 min. + debata s Markem Wollnerem, publicistou, dramaturgem a moderátorem pořadu Reportéři ČT

 

Tomio Okamura se z podnikatele v cestovním ruchu proměnil v úspěšného politika, který rozděluje společnost svými extrémními postoji. Starší bratr Hayato Okamura je přesvědčeným křesťanským demokratem, pro něhož je slušnost nade vše. Nejmladší Osamu Okamura se věnuje urbanismu a snaží se mít pochopení pro různé názory. Jak nesourodou bratrskou trojici formovalo nelehké česko-japonské dětství? A dokážou spolu vyjít dnes, kdy každý stojí na jiném břehu? Dokument nabízí hlubší pohled do zákulisí rodiny a jejích spletitých vztahů. Mikrosvět bratrů Okamurových jako by byl typickým příkladem rozdělení dnešní české společnosti.

 

21:00

EXIT – Dát extremismu sbohem / Karen Winther / Norsko, Německo, Švédsko / 2018 / 52 min.

 

Norská dokumentaristka s extremistickými zkušenostmi se po více než dvaceti letech vydává na cestu do minulosti. V Německu, Dánsku, Francii i USA nachází lidi s podobným osudem. Někdejší členy extremistických hnutí, kteří se v jednom okamžiku rozhodli, že nenávist by neměla být jejich životním programem. V sérii intimních rozhovorů se s ní dělí o vzpomínky na své zločiny, bolestné prožitky, strach i odvahu změnit radikálně svůj život. Ať už jde o neonacisty, radikální anarchisty, nebo o džihádisty, extremismus má ve všech podobách jeden společný magnet, kterým k sobě přitahuje mladé lidi: tvoří alternativu k „normální“ společnosti a uspokojuje nenaplněnou touhu někam patřit. Jak se potom této přitažlivé síle vytrhnout?

___________________________________________________________________________

 

sobota 13. dubna, Divadelní klub, vstupné 80 Kč

 

17:00

Na jejích bedrech / Alexandria  Bombach / USA / 2018 / 94 min.

 

S každým svým projevem, rozhovorem pro média i schůzkou se držitelka Nobelovy ceny míru Nadja Muradová vrací do roku 2014, kdy tzv. Islámský stát páchal genocidu jezídů v severním Iráku a ji držel jako sexuální otrokyni. Znovu si připomíná všechna zvěrstva a vraždy svých nejbližších. Je to silná žena, bojovnice za práva jezídů, na které svět pomalu zapomíná. Režisérka ovšem s Nadjou byla i ve chvílích, kdy opustila budovu OSN nebo televizní studio. Natočila tak příběh o citlivé dívce, která se obětovala pro vyšší zájmy. Dřív Nadja toužila otevřít si salon krásy ve své vesnici. Teď chce dostat ISIS před Mezinárodní trestní soud a domoci se práva pro všechny válečné oběti.

 

19:00

Všechno v pořádku / Tuki Jencquel / Německo, Venezuela / 2018 / 70 min. + debata o aktuální situaci ve Venezuele

 

Venezuela, dříve prosperující jihoamerická země, je už několik let v hluboké krizi. Zhroucení ekonomiky vyvolalo mimo jiné i kolaps zdravotnictví. „Nemám na výběr, jsem nucena zavřít,“ vysvětluje klidným hlasem Rosalía svému muži, předtím než definitivně zavře svoji lékárnu, ve které jednoduše nemá léky. Většina lékařů stejně jako miliony dalších obyvatel už ze země odešla. Mladý lékař Efraím je jedním z mála, kteří zatím zůstali, přestože jeho plat nestačí ani na jídlo. Krize ve Venezuele se radikálně zhoršuje a přerůstá v humanitární katastrofu.

 

21:00

 

Vesnice plavajících krav / Zygizaga Zygmuntowski / Německo, Polsko / 2018 / 78 min.

 

Trojice třicátníků z Berlína se rozhodla vyměnit svoji ranní jógu za pasení krav a štípání dřeva v malé vesničce na východě Polska. Od místního farmáře si muži pronajali dřevěnou chatičku a začali se zde zabydlovat. Postupem času zjišťují, že souznění s přírodou znamená pro starousedlíky něco jiného než snaha omezit používání plastů či přestat jíst maso. Vzájemná interakce je ztížena nejen názorovou, ale i jazykovou bariérou, a snahy o komunikaci tak mnohdy ústí v klopotné a úsměvné debaty o alternativním životním stylu, duchovnu, vegetariánství a vztahu k přírodě.

 

Hosté Jednoho světa

Daniel Pitek – sedlák pod Milešovkou

Daniel Pitek hospodaří v samém srdci Českého středohoří na 600 hektarech půdy, v souladu s přírodou a krajinou, s úctou k odkazu a dědictví předchozích generací. Chová ovce, krávy a koně, zakládá ovocné sady se starými a krajovými odrůdami. Protože voda je základ života, vytváří mokřady, tůně a rybníky. Vedle toho je členem skupiny odborníků, která připravuje podklady pro politiky ve sněmovně v otázkách boje se suchem, zlepšením kvality půdy a struktury krajiny jako takové. Angažuje se v Asociaci soukromého zemědělství, České společnosti ornitologické či v Pro-bio svazu. Na svém hospodářství v Milešově pravidelně organizuje akce pro veřejnost. V červnu 2016 získal Cenu Josefa Vavrouška v kategorii výjimečný počin ve prospěch udržitelného způsobu života a životního prostředí.

Marek Wollner

Marek Wollner je známý především jako moderátor pořadu Reportéři ČT, kterému vtiskl jeho investigativní charakter. Je šéfredaktorem reportážní publicistiky České televize, kam vedle Reportérů ČT patří pořady 168 hodin a Černé ovce. V reportážích se kromě jiného odráží také jeho záliba v historii. Byl prvním, kdo zpracoval televizní reportáž o poválečném masakru Sudetských Němců v českém pohraničí. V únoru 2016 získal Cenu Ferdinanda Peroutky. V minulosti působil v Lidových novinách, Respektu a spoluzakládal časopis Týden. Kromě publicistiky se věnuje i psaní knih. V roce 2007 vydal básnickou sbírku Pamatuju. Jako autor rozsáhlejších próz se v roce 1997 představil románem Ukradené knihy a po delší přestávce publikoval román Babiččin Majnkamf a já (2008).

 

 

Akci pořádá spolek Pontopolis ve spolupráci s Člověkem v tísni díky podpoře města Poličky a Pardubického kraje.