Město Polička

Program jazzového festivalu (2007)

Festival Polička Jazz 2007 (20.4.-21.4.2007)

Také v letošním roce bude třetí dubnový víkend v Poličce patřit jazzu. V Poličce se jazzu daří a má zde mnoho příznivců, kteří ví, že jazz je především hudbou pro dobrou pohodu, zábavu, hudbou živou, svobodnou a upřímnou. Ten, kdo se rozhodne strávit oba, nebo jeden z festivalových večerů v Tylově domě, uslyší mnoho špičkových jazzových muzikantů nejen z České republiky.



Pátek 20. 4. 2007, Tylův dům od 20.00 h
 
FACING WEST TRIO (CZ/SWE)   http://jarnemec.com/fw3
 
Rudy Horvat – kytara, kytarový syntezátor, Ulf Gjerdingen – basová kytara, kontrabas, Tomáš Mohr – bicí nástroje, percussion

Facing West Trio z Ostravy má pověst výborné kapely, která zcela přirozeným způsobem spojuje hráčskou virtuozitu s obrovským přívalem energie. Tato mezinárodní kapela hraje převážně jazz a fusion. Moderní a alternativní jazz se prolíná s prvky rocku i latinskoamerické hudby a více než třetina repertoáru je akustická. Skupina natočila 2 CD a má za sebou mnoho úspěšných koncertů v jazzových klubech i na velkých festivalech. V Poličce je známá z Jazzových večerů v Divadelním klubu.
 
 
AGA ZARYAN featuring DAVID DORŮŽKA (PL/CZ)  http://www.zaryan.com/
 
Aga Zaryan – zpěv, David Dorůžka – kytara, Michal Tokaj – piano, Michal Baranski – kontrabas, Lukasz Zyta – bicí

Zpěvačka Agnieszka Skrzypek (Aga Zaryan) reprezentuje vrchol polského jazzového vokálu. Po hudebních studiích v Polsku (1998) působila v USA, kde spolupracovala s řadou významných jazzových hudebníků. Od roku 2000 spolupracuje s M. Tokajem, o dva roky později vychází její debutové album My Lullaby (Jazzové album roku). Vystupuje v klubech a na festivalech v Polsku, Velké Británii, USA, Izraeli i v Česku. Dvakrát byla vyhlášena nejlepší jazzovou polskou zpěvačkou.
David Dorůžka (1980) je mimořádně talentovaný kytarista, který již ve čtrnácti hrál s předními jazzovými hudebníky (cena Talent roku 1995). V letech 1999 až 2002 studoval Berklee College of Music v USA, kde získal plné stipendium a řadu významných ocenění (Jimi Hendrix Award). V New Yorku natočil CD Hidden Paths (Album roku 2004). Hrál na významných festivalech v USA, Kanadě, v mnoha evropských zemích a spolupracuje s řadou špičkových hudebníků.
 
 
JIŘÍ STIVÍN & CO JAZZ SYSTEM (CZ)   http://jiri.stivin.cz/
 
Jiří Stivín - flétny, saxofon, Jaroslav Šindler – kytara, Zdeněk Tichota – basa, Michal Hejna – bicí

Jiří Stivín je tři desítky let významnou osobností české hudební scény. Studoval na Royal Academy of Music a na pražské AMU. Nahrál více než 40 desek, je známý svým účinkováním např. v Jazz Q, SHQ K. Velebného, v JOČRu, bigbandu V. Zahradníka, v Tandemu Stivín & Dašek nebo Pražském bigbandu M. Svobody. Vedle jazzu Stivín interpretuje hudbu středověku, renesance a baroka. Věnuje se komponování a improvizované hudbě, jako sólista koncertuje s renomovanými hudebními tělesy, řídí vlastní soubory Collegium Quodlibet a Jiří Stivín & Co Jazz System. Je členem European Jazz Ensemble. Je autorem mnoha skladeb pro různé formace, scénické a filmové hudby. V roce 1997 byl již podruhé nominován na cenu Český lev a získal Českou výroční hudební cenu v kategorii jazz.

 
Sobota 21. 4. 2007, Tylův dům od 19.00 h
 
 
ANNA MLINARIKOVÁ BAND - Jazzové housle (CZ)   http://www.annamlinarikova.com
 
Anna Mlinariková – housle, soprán saxofon, Vladimír Strnad – piano, Jan Greifoner – kontrabas,
Miloš Kejř – bicí

Jazzová houslistka Anna Mlinariková (1980) studovala v letech 2003-2004 v USA na prestižní Berklee College of Music v Bostonu, kde získala talentové stipendium a byla zařazena na děkanský seznam nejlepších studentů. Doma absolvovala Konzervatoř Jaroslava Ježka a od dubna 2005 vystupuje s kapelou Anna Mlinariková Band. Repertoár tvoří vlastní tvorba Anny Mlinarikové a jazzová aranžmá houslových skladeb a filmové hudby. Své koncerty zpestřuje improvizacemi na soprán saxofon. Jako sólistka vystupuje s řadou větších či menších jazzových kapel.
 
 
KRYŠTOF MAREK & WWW.BEND.CZ featuring TONY LAKATOS (CZ/D)
http://www.bend.cz/   http://www.tonylakatos.com/   http://www.krystofmarek.com/
 
Kryštof Marek - piano, dirigent, Tony Lakatos – saxofon
trubky - Václav Týfa, Milan Šoltész, Stanislav Zeman, František Kučera
trombony - Svatopluk Košvanec, Přemysl Tomšíček, Jan Vimr, Petr Fríd
saxofony - Martin Plachý, Petr Vinklář, Milan Krajíc, Pavel Hrubý, Pavel Pivarči
kytara - Jan Šobr, baskytara - Jan Jakubec, bicí - Ivan Audes

www.bend.cz je nový, moderní bigband, který má ve svém středu mnoho jazzových hráčů zvučných jmen. Jedním ze zakladatelů a vedoucím souboru je pianista, skladatel, aranžér a dirigent Kryštof Marek (1967). V jeho osobě se spojují různé žánry, spolupracuje na mnoha divadelních a muzikálových projektech a je aktivní na poli jazzové, popové i tzv. klasické hudby. Mimo jiné dirigoval známé muzikály, účinkoval či účinkuje v Kontrabandu M. Svobody, Rádio bigbandu, Karel Gott Bandu, Agon orchestru, Josef Vejvoda Triu a spolupracuje s dalšími významnými orchestry, instrumentalisty a zpěváky.
Tony Lakatos (1958) je jedním z nejvýznamnějších evropských jazzových saxofonistů. Pochází z Maďarska, ale od roku 1981 žije v Německu. Nahrál přes 150 CD, buď jako lídr nebo jako sólista. Doprovázeli jej nejvýznamnější jazzoví hudebníci, vystupoval v Japonsku, Indii, USA, Africe a po celé Evropě. Kryštof Marek ho přizval ke spolupráci na CD Angels‘ Crying in My Head, které vyšlo v roce 2006 a společně tento projekt přijíždí představit na jazzový festival do Poličky.

 
ELENA SUCHÁNKOVÁ & JOCOSE JAZZ (CZ)   http://www.iam.cz/art/viewtopic.php?t=26
 
Elena Suchánková – zpěv, Miroslav Linka – kytara, Radek Krampl – vibrafon,
Petr Dvorský – kontrabas, Branko Križek – bicí

Elena Suchánková patří nepochybně k naší pěvecké jazzové špičce. Má zkušenosti s účinkováním v různých dixielandech, v orchestru Causa Bibendi, spolupracovala s Big Bandem Českého rozhlasu. V roce 1996 založila s kytaristou M. Linkou kapelu Jocosse Jazz. Je absolventkou Konzervatoře J. Ježka a Berklee College of Music v Bostonu. Elena pravidelně zpívá v londýnských klubech a vystupuje na jazzových festivalech v zahraničí. Její sólové album You Go To My Head vyšlo v USA a čtyři týdny se drželo v Top 50 amerických jazzových rádii. Elena je jazzovým příznivcům v Poličce dobře známá ze svých dřívějších vystoupení.

JAZZ EFTERRÄTT (CZ)   http://www.jazzef.com
 
Lukáš Chejn – kytara, Martin Plachý – altsaxofon, Jan Veverka – trombon, Petr Beneš – klávesy, Tomáš Uhlík – baskytara, Lukáš Doksanský – bicí

Jazz Efterrätt jsou mladí absolventi pražských konzervatoří, kteří společně hrají od roku 1998. V umělecké sféře pracují jako muzikanti, aranžéři a skladatelé jazzové a populární hudby. Skupina ve své tvorbě nadžánrově spojuje mnoho hudebních stylů a je pro ni typický ostrý kontrast funkově pulzující rytmiky, melodických linek a jazzových sól. Žánrově je skupina vnímána na pomezí jazzu, funky a soulu, sami hudebníci si však rádi zahrají i latinskoamerickou hudbu, swing či dixieland. Úzce spolupracují s Českým národním symfonickým orchestrem a s mnohými popovými i jazzovými hudebními hvězdami.
 
 
 
Výstava fotografií: Jazz v Poličce
20.4. - 21.4.2007 Tylův dům
23.4. - 31.5.2007 Divadelní klub
 
Fotografie Jaroslava Mareše a Petra Kleina z let 2004 - 2007 zachycují atmosféru Jazzových festivalů a Jazzových večerů. Na fotografiích nechybí mnoho skutečných hudebních osobností, které Poličku navštívily.
- plakát festivalu zde.