Město Polička

Program jazzového festivalu (2008)

Středa 16 . 4. 2008, Divadelní klub od 20.00h
 
 
 
BIGBAND SV. BLAŽEJE (CZ)
M. Plachý, D. Fárek, R. Fraš, M. Mynařík, R. Mitrega (saxofony, klarinety), J. Hasenöhrl, V. Bartoš, J. Hlava, R. Němec, J. Burian (trubky, křídlovky), P. Tomšíček, S. Košvanec, I. Matějíček, P. Fríd (trombony), I. Audes (bicí), T. Reindl (percusse), P. Beneš (piano, klávesy), T. Uhlík (baskytara), L. Chejn (kytara),
K. Marek (dirigent)
Hudba orchestru splňuje všechna kritéria světové tvorby a zároveň ctí přirozenou melodičnost a posluchačskou sdílnost. Bigband je obsazen špičkovými muzikanty, rytmickou sekci tvoří převážně členové Jazz Efterrätt, kteří jsou vyhledávanými instrumentalisty. Šéfem je trumpetista a skladatel J. Hasenöhrl, dirigentem, pianistou a producentem K. Marek. Repertoár orchestru je z autorské dílny K. Marka, J. Hasenöhrla a L. Hejna a vyznačuje se vysokými interpretačními nároky na hráče. Vedle zkušeností a erudice můžeme tak očekávat velkou energii, nasazení a hlavně ojedinělý hudební zážitek.
 
Pátek 18. 4. 2008, Tylův dům od 19.00 h
 
X'TET BRUNO REGNIER (F)

A. Besson, G. Tamisier (trubka a křídlovka), P. Desmoulins, J. L. Pommier (pozoun), P. Rousseau (tuba), O. Themines (klarinet), A. Challeat (flétna a pikola), J. B .Rehault (saxofony), S. Rifflet (saxofony, klarinety, flétny), P. Durand (kytara), Kit Le Marec (vibrafon), N. Maiheux (kontrabas) N. Larmignat (bicí), B. Regnier (skladatel a vedoucí)
Repertoár orchestru (založen 1997) sestává převážně z původních skladeb B. Regniera, je tvořen pro silné individuality, skladby ponechávají hráčům velký prostor pro improvizaci. B. Regnier se věnuje historii i současnému jazzu. Vytvořil cyklus Velcí skladatelé, ve kterém představil velké jazzové osobnosti. Jeho nahrávkám Paris-Calvance (2001) a Variations altérées (2003) byla udělena řada ocenění magazínů Jazz Magazine a Jazzman. Soubor nám představí svůj nový program, ve kterém nalezneme prvky folklórní hudby v napůl komorním a napůl jazzovém ovzduší v živé, hravé a nápadité kompozici.

  
PETR ZELENKA QUARTET (CZ/F)
www.myspace.com/petrzelenka
Petr Zelenka (kytara), Olivier Zanot (saxofony), Yoni Zelnik (kontrabas), Karl Jannuska (bicí)
Petr Zelenka žil do roku 2003 v Praze, kde spolupracoval s řadou významných českých i zahraničních jazzových hudebníků. V roce 1999 obdržel první cenu na soutěži Junior Jazz. Od roku 2003 působil 5 let v Paříži, kde doprovázel celou řadu umělců. V současnosti žije v České republice a hraje s novým českým seskupením. Začátkem roku 2008 nahrál nové CD se třemi přáteli, se kterými spolupracoval v Paříži. Všichni jsou zkušení a úspěšní jazzoví muzikanti a v současnosti s nimi absolvuje řadu koncertů, mimo jiné na festivalu Polička Jazz. Repertoár je tvořen vlastními kompozicemi inspirovanými současným jazzem, vážnou i populární hudbou, je však ovlivněn také folklórní a indickou klasickou hudbou.
 
JANA KOUBKOVÁ QUARTET (CZ) 
 
http://www.janakoubkova.cz
Jana Koubková (zpěv), Ondřej Kabrna (piano), Jan Tengler (kontrabas), Jan Dvořák (bicí)
Jana Koubková patří k předním osobnostem českého jazzu, je známá i jako skladatelka písní a filmové hudby, založila festival Vokalíza, má svůj pořad v rozhlase, učila na konzervatoři. Má za sebou spolupráci s řadou významných těles (Jazz Sanatorium, Jazz Q M. Kratochvíla, bigbandy K. Vlacha a G. Broma, JOČR aj.). Prošla různými styly od blues, swingu přes mainstream, bebop, jazzrock, latin, free jazz až po world-ethno a fusion. Výborně ovládá scatové zpívání a improvizaci. Založila vlastní soubory (Horký dech, Tandemy), spolupracovala s řadou našich i zahraničních významných hudebníků. Publikuje, píše fejetony, poezii, vydala dvě knížky, pořádá happeningy a workshopy. Každé její vystoupení má punc originality, smysl a cit pro dané prostředí. Doprovodnou akcí festivalu bude její dopolední koncert pro studenty gymnázia. 
 
JAN FABRICKY OVERT ACT (SK/D/GB/CH) 

Jan Fabricky (bicí), Stefan Rademacher (basa),
Carl Orr (kytara), Andreas Renggli (klávesy)
Jan Fabricky (1964) pochází z Bratislavy, od 11 let studoval hru na bicí, působil v několika hudebních formacích, byl mimo jiné členem Orchestru slovenského rádia a televize, hrál v kapele P. Lipy. V roce 1989 odešel do švýcarského Bernu, kde spolupracoval s řadou významných muzikantů. V roce 1994 odešel studovat do Los Angeles. Zde ho ovlivnilo několik renomovaných perkusionistů, školu absolvoval jako Student roku. Mimo jiné založil kapelu Generator, s kytaristou M. Antoinem absolvoval turné po USA, s tureckým zpěvákem S. Erenerem nahrál album Gibi. Po návratu do Švýcarska (2002) vyučuje na jazzové škole, pokračuje ve spolupráci s evropskými hudebníky a zakládá kapelu J. F. Overt Act, se kterou se představí i v Poličce.

 
Sobota 19. 4. 2008, Tylův dům od 19.00 h
 

APOLLON QUARTET (CZ)

 
http://www.apollon.quartet.cz
Pavel Kudelásek (housle), Radek Křižanovský (housle),
Pavel Ciprys (viola), Pavel Verner (violoncello)
Pražské komorní kvarteto ( založeno 1993) si získalo široký okruh příznivců různých hudebních žánrů. Ve snaze přilákat větší okruh posluchačů zařadilo kvarteto Apollon do svého repertoáru vedle klasických děl také skladby jazzové. Ve vynikajících a velmi originálních úpravách tak můžete slyšet skladby předních jazzových autorů a interpretů (Ch. Corea, M. Davis, L. Bernstein aj.). Kvarteto spolupracuje s řadou skladatelů, kteří komponují svá díla právě pro Apollon, a to jak v oblasti klasické hudby, tak v oblasti jazzu (K. Růžička, E. Viklický, V. Eckert).
 

EMIL VIKLICKÝ TRIO (CZ)

 
http://www.viklicky.com
Emil Viklický (piano), František Uhlíř (kontrabas),
Laco Tropp (bicí)
Emil Viklický (1948) je bezpochyby jednou z nejvýraznějších postav naší hudební scény. Tento přední jazzový pianista a hudební skladatel, leader mnoha souborů, absolvent prestižní Berklee College v USA a organizátor jazzového dění přesáhl již dávno hranice jazzu. Vedle nahrávek s předními světovými jazzmany (J. Newman, S. Robinson, J. Williams aj.) a snah o fúzi folklóru s jazzem (album V Holómóci městě, spolupráce s Hradišťanem) se věnuje i soudobé hudbě, složil operu Faidra. Uplatnil se i na poli vážné a filmové hudby. V 70.letech hrál s řadou významných jazzových těles, v současnosti vystupuje
především spolu s F. Uhlířem a L. Troppem v Triu E. Viklického.
 

DAVID DORŮŽKA /JOSEFINE LINDSTRAND
QUARTET(CZ/SWE/PL)

 
http://www.daviddoruzka.com
http://www.josefinelindstrand.com
Josefine Lindstrand (zpěv), David Dorůžka (kytara), Michal Baranski (kontrabas), Lukasz Zyta (bicí)
Spolupráce vynikajícího českého kytaristy Davida Dorůžky a švédské zpěvačky Josefine Lindstrand trvá od roku 2002. Vystoupení v Poličce je součástí turné konaného při příležitosti vydání společného alba Silently Dawning. Rytmickou sekci zajišťují hudebníci z Polska, kontrabasista M. Baranski a bubeník L. Zyta. Většina repertoáru kvartetu pochází od obou hlavních protagonistů, ale jsou zde zahrnuty i skladby převzaté z popové oblasti, jazzové evergreeny či švédské
lidové balady. Hra kvartetu je dynamická a citlivá, je pevně zakotvena v jazzové tradici, ale přitom se nebojí experimentů a přechodů k jiným žánrům současného hudebního světa.
 
TAKIN' OFF (CZ)
 
http://www.takinoff.cz
T. Černochová (zpěv), Henry D (rap), J. Klár (flétna), P. Spinek (trumpeta), M. Kobylka (tenorsax), J. Jirucha (trombon), P. Holovský (barytonsax), O. Fišer (kytara), J. Plíšek (klávesy), J. Pokorný (bass), J. Čížek (bicí)
Základem kapely Takin´Off je kromě rytmické sekce na dnešní dobu výjimečná pětičlenná dechová sekce (tenorsax, barytonsax, trombon, trumpeta a flétna). Většina hudebníků absolvovala konzervatoř Jaroslava Ježka a prošla řadou známých kapel. Na scéně obvykle dominují zpěvačka Tereza Černochová a scatující raper Henry D. Hudební styl je možné charakterizovat jako syntézu jazzu, soulu a funku. Na repertoáru najdeme kromě vlastních i skladby od J. Browna nebo M. Davise. Takin´Off nejčastěji vystupují v pražských jazzových klubech , ale v současné době stále více účinkují i mimo Prahu. Ke spolupráci je přizvali například i R. Müller nebo M. Pavlíček.