Město Polička

JARO A LETO - Žďárskými vrchy přes skály osmistovky - Celodenní pěší výlet

Náročnost trasy: pro zdatnější turisty

Délka trasy: 30 km

Způsob dopravy: vlakem: Polička - Čachnov (Po - Pá 6:56, So - Ne 8:17), Oldříš - Polička (Po – Pá 16:14, 17:38, 18:45; So – Ne 16:14, 18:45)

Přírodní zajímavosti: skály - Devět skal, Lisovská skála, Malinská skála, Dráteníčky, Čtyři palice; Milovský rybník, Drašarova lípa

Místa občerstvení: Svratka, Blatiny, Milovy, Březiny, Pustá Rybná, Oldříš

Koupání: Svratka, Milovský rybník,

Z vlakového nádraží v Čachnově se vydáte po žluté značce do Svratky, horského městečka s typickými horáckými chalupami. Ze Svratky pokračujte stále po žluté až k nejvyššímu skalnímu vrchu Žďárských vrchů Devět skal (836 m. n. m.). Z vrcholu je překrásný pohled do okolí a údolí řeky Svratky. Odtud Vás žlutá značka zavede na rozcestí Pod Lisovskou skalou, kde přejdete na značku červenou. Ta Vás povede přes Lisovskou a Malinskou skálu (chráněné přírodní výtvory) na Dráteníčky (skála s nepravými jeskyněmi a s povolenou cvičnou horolezeckou činností. Přes osadu Blatiny se vydejte k Milovskému rybníku. Tady si můžete odpočinout a vykoupat se. Z Milov pokračujte po zelené značce na Čtyři palice, jednu z dominant Žďárských vrchů, vrcholové místo s krásným rozhledem po okolí. Skalní vrcholy mají tvary hlav. Zelenou značku sledujte dále přes obec Březiny (dějiště románu spisovatelky T. Novákové "Drašar") kolem 500 let staré Luňáčkovy lípy a lípy Drašarovy do Pusté Rybné. K poslednímu výstupu na Lucký vrch Vás doprovodí červená značka, po zelené pak z Luckého vrchu sestoupíte do Oldříše k vytouženému vlaku, který Vás dopraví do Poličky.