Město Polička

Rakousko – Hohenems

Spolupráce s rakouským městem Hohenems trvá od roku 1997. Hohenems se nachází v oblasti Vorarlberg nedaleko Bodamského jezera. S tímto městem pojí Poličku historie, především rodu Hohenemsů. Tento rod v minulosti vlastnil paství v nedalekém Bystrém a jeho obrazárnu  si lze prohlédnout v Městské galerii v Poličce v budově barokní radnice na náměstí.  V předchozích letech byly organizovány i výměnné pobyty a kulturní programy mezi chrámovými pěveckými sbory a místními ZŠ.
 
Hohenems je město v rakouské spolkové zemi Vorarlbersko v okrese Dornbirn. Leží v nadmořské výšce 432 m, ve střední části údolí Rýna na hranici se Švýcarskem. V 18. století byly v zámecké knihovně nalezeny dva ze tří nejvýznamnějších rukopisů středověkého hrdinského eposu Píseň o Nibelunzích.

K vyhledávaným kulturním pamětihodnostem v Hohenemsu patří historické městské části Židovská a Křesťanská čtvrť, Židovský hřbitov a Židovské muzeum, ale také 'Stoffels Säge-Mühle', v Evropě ojedinělé muzeum mlýnů dokumentující 2000 let techniky mlýnů.

Hohenems je díky své centrální poloze v údolí Rýna frekventovaným výchozím bodem pro turistiku a horská kola. K oblíbeným výletním cílům patří hora Schlossberg s ruinami hradu Alt-Ems, vyhlídkové hory Hoher Staufen, Alpe Gsohl, Schuttannen nebo Fluhereck s horskou chatou Emser Hütte. Ve vápencové skalní skupině Löwenzähne nad Emsreute se nacházejí trasy pro skalní lezení s různými stupni obtížnosti s výškami stěn až 150 metrů.

GPS: 47.36323982N, 9.68061467E

 
 
 
 
Martin Hölblinger
Kulturamt/Pressestelle/Marktamt Stadt Hohenems
Kaiser – Franz – Josef – Strasse 4
6845 Hohenems
Tel. 05576-7101-1131
Fax 05576-7101-1139
www.hohenems.at