Město Polička

POLIČKA JAZZ 2013 - aktualizovaný program

17. ročník festivalu POLIČKA JAZZ 2013 ( program )

 

Středa 10. 4. 2013, Tylův dům od 19.00 h

KOLIK VÁŽÍ VAŠE TOUHA ?
http://www.vertedance.com/      http://www.zrni.cz/
Tanečně-hudební projekt skupiny VerTeDance pro čtyři tanečnice (Veronika Kotlíková, Tereza Ondrová, Helena Arenbergerová, Lucia Kašiarová) vznikl ve spolupráci s hudební skupinou ZRNÍ a slovenským tanečníkem Peterem Jaškem (Les SlovaKs).
Odhalit se, obnažit se, svléct se, odkrýt svoje city, dotknout se svého těla, přiblížit se nitru. Co z toho je skutečně nebezpečné a naplněné rizikem?“ Inscenace, která zkoumá témata krásy, přetvářky a naplnění, získala v minulém roce hned dvě ocenění: Dílo se stalo Taneční inscenací roku 2012, Lucia Kašiarová pak za svůj výkon obdržela cenu Tanečnice roku.

Vstupné: 150 Kč (předprodej 120 Kč), studenti 75 Kč
Předprodej: Informační centrum Polička ( tel. 461 724 326), CK Ko-Tour Polička (tel. 461 723 740) a Informační centrum Bystré ( tel.
468 008 161).
on-line rezervace www.tyluvdum.cz

 

Pátek 12. 4. 2013, Tylův dům od 19.30 h

MARTIN BRUNNER & JAROSLAV ŠINDLER DUO
Martin Brunner (flétna), Jaroslav Šindler (kytara)
Martin Brunner je nejen zakladatel, šéf a dramaturg hradeckého festivalu Jazz Goes to Town, ale je také vynikající muzikant. Má za sebou angažmá v řadě hudebních uskupení (Ventil Duo, Jazz Fragment, Znamení dechu), je zakládajícím členem Kontrabandu Milana Svobody, s nímž vystoupil na řadě evropských festivalů.
Jaroslav Šindler, jazzový kytarista a pedagog  na Konzervatoři Jaroslava Ježka, je osobností řady jazzových formací. Byl zakládajícím členem kapely E.S.P., spolupracoval mimo jiné s Janou Koubkovou, Františkem Uhlířem, Irenou Budweiserovou a Jiřím Stivínem.
Hudba dua je plná improvizace, emocí, energie a skvělé komunikace obou muzikantů.

 

ONDŘEJ HAVELKA AND HIS MELODY MAKERS
www.melodymakers.cz

Ondřej Havelka (zpěv), Petr Tichý (kytara, kapelník), Jiří Pípa Novák (bicí), Miroslav Lacko (piano), Petr Vlášek (kontrabas), Michal Plecitý (trombon), Michal Krása, Jiří Patócs, Jan Buňata (trubky), Pavel Jordánek, Martin Tříska, Jan Tříska, Bedřich Šmarda (saxofony, klarinety), Martin Zbrožek, Jiří Sládek ( housle)
Ondřej Havelka, zpěvák, muzikant, herec, skladatel, režisér a scénárista, se už od studentských let věnuje interpretaci jazzové a populární hudby 20. a 30. let. V roce 1995 založil vlastní swingový big-band Melody Makers, se kterým slaví velké úspěchy u diváků nejen v České republice, ale i v zahraničí. Orchestr autenticky interpretuje populární hudbu raného a vrcholného swingu. Stylizace koncertního show sleduje ve všech detailech typické dobové způsoby, počínaje kostýmy a účesy interpretů a celkovou režií představení konče. Vitální jazzový výraz interpretů je umocněn smyslem pro show, nadhled i humor. Ondřej Havelka na jevišti rád improvizuje, nechybí mu vtip i šarm a své publikum vždy příjemně překvapí. V Poličce vystoupí s programem „Perly swingu“, ve kterém zazní nesmrtelné melodie období vrcholného swingu 30. a 40. let.

 

JAZZ Q MARTINA KRATOCHVÍLA A OSKAR PETR
http://www.martinkratochvil.com/
Martin Kratochvíl (klávesy), Zdeněk Krysa Fišer (kytary), Přemysl Drát Faukner (baskytara), Jaromír Helešic (bicí), Oskar Petr (zpěv)

Martin Kratochvíl, absolvent slavné Berklee College Of Music a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, cestovatel, spisovatel, podnikatel a režisér, je pro většinu posluchačů především jazzovou legendou, skladatelem a vůdčí osobností skupiny Jazz Q. Proslavil se jako muzikant propojující jazz a rock, jako propagátor elektronické a syntezátorové hudby. Legendární Jazz Q za dobu své existence od roku 1965 vydal 11 alb a prošla jím nebo s ním spolupracovala řada vynikajících osobností (Jana Koubková, Jana Kratochvílová, Jiří Stivín, Luboš Andršt, Petr Kalandra, Michael Kocáb, Oskar Petr ...) Jazz Q má v dějinách českého jazzu i rocku zaslouženě mimořádné postavení, jeho hudba byla vždy vysoce ceněna odbornou kritikou a zároveň komerčně úspěšná. V Poličce vystoupí s Oskarem Petrem, muzikantem, který k historii fenoménu Jazz Q neodlučně patří.

 

Vstupné: sezení 240 Kč (předprodej 200 Kč), stání 200 Kč (předprodej 160 Kč)
Předprodej: Informační centrum Polička ( tel. 461 724 326), CK Ko-Tour Polička (tel. 461 723 740) a Informační centrum Bystré ( tel.
468 008 161).
on-line rezervace www.tyluvdum.cz


 

Sobota 13. 4. 2013, Tylův dům od 19.30 h

LUCIA LUŽINSKÁ A BORIS ČELLÁR ‚QUINTESSENCE‘ (SK)
Lucia Lužinská (zpěv), Boris Čellár (kytara), Gregor Ftičar (klavír), Juraj Griglák (kontrabas), Miro Poprádi (klarinet), Ajdži Sabo (bicí), Ľudmila Štefániková (vibrafón)
Zpěvačka Licia Lužinská a kytarista Boris Čellár přináší posluchačům kvalitní jazz v příjemné a přijatelné formě. Svědčí o tom mimo jiné 3 úspěšná společná alba s vlastními kompozicemi i známými skladbami ve vlastním aranžmá. Kytaristův obdiv k jazzové tradici a zpěvaččina záliba v hudebních experimentech je přivedly ke společnému projektu, který oba tyto přístupy spojuje. Dvojice doplněná o pět výborných muzikantů slaví v současnosti s projektem Quintessence na slovenské jazzové scéně velké úspěchy.

 

PRAŽSKÝ BIG BAND MILANA SVOBODY
http://www.praguebigband.com
Milan Svoboda (dirigent), Zdeněk Šedivý, Stanislav Zeman, Radek Němec, Michal Gera (trumpety), Přemysl Tomšíček, Svatopluk Košvanec, Ivo Kopecký, Aleš Vopelka (trombony), Martin Plachý, Marcel Bárta, Tomáš Křemenák, Milan Krajíc, Pavel Pivarči (saxofony),Jiří Šimek (kytara), Kryštof Marek (piano), Filip Spálený (basa), Ivan Audes (bicí)
Hudební skladatel, dirigent a jazzový pianista Milan Svoboda je přední osobnost české hudební scény.  Proslul především jako skladatel jazzové, divadelní a filmové hudby, byl vůdčí osobností několika významných hudebních těles, nahrál 28 alb. Do Poličky přijíždí s Pražským big bandem, orchestrem sestaveným z výrazných sólistů české jazzové scény. Big bandem prošly od roku 1974 celé generace skvělých jazzmanů a nepochybně se významně zapsal do historie českého i evropského jazzu. Věnuje se výhradně interpretaci vlastních originálních kompozic a disponuje tak zcela charakteristickým zvukem. Big band získal několik ocenění, nahrál 14 gramofonových alb, s orchestrem vystupovala řada známých osobností světového jazzu. Vystoupení Pražského big bandu bude nepochybně patřit k tomu nejlepšímu, co letošní dramaturgie festivalu nabízí.

 

SILVIA JOSIFOSKA & BAND
http://www.silviajosifoska.sk
Silvia Josifoska (zpěv), Ondrej Krajňák (piano), Štefan Pišta Bartus (basa), Martin Ďurdina (trubka), Martin Valihora (bicí)
Silvia Josifoska patří mezi nejvýraznější tváře slovenské hudební scény, nejednou byla označena za první dámu slovenského blues a jazzu. V jejím repertoáru můžeme nalézt i jiné hudební žánry (soul, funk, rock), přičemž ve všech se pohybuje s velkou lehkostí a přirozeností. Svou pěveckou dráhu začala před více než dvaceti roky, od té doby má za sebou úspěšnou spolupráci s mnoha hudebními osobnostmi slovenské i světové hudební scény. Natočila řadu vysoce hodnocených alb, pravidelně vystupuje na předních evropských jazzových festivalech, je častým hostem hudebních klubů. Sylvia se do Poličky vrací, pamětníci si možná vzpomenou na její vystoupení na druhém ročníku poličského festivalu v roce 1998.

 

Vstupné: sezení 240 Kč (předprodej 200 Kč), stání 200 Kč (předprodej 160 Kč)
Předprodej: Informační centrum Polička ( tel. 461 724 326), CK Ko-Tour Polička (tel. 461 723 740) a Informační centrum Bystré ( tel.
468 008 161).
on-line rezervace www.tyluvdum.cz

 

Výstava fotografií

IVAN PROKOP … NEJEN JAZZ
Autor se pokouší předat pocity štěstí a radosti, které přináší nejen jazzová hudba. Soubor portrétů hudebních osobností představuje ukázku z více než třicetileté tvorby tohoto výtvarníka a fotografa.

Tylův dům  12.4. – 30. 4. 2013

 

Více o festivalu:  www.jazz.policka.org