Město Polička

POLIČKA JAZZ FESTIVAL 2011- program

 

15. ročník festivalu POLIČKA JAZZ
(13. 4. – 17. 4. 2011)
 
 
Středa 13. 4. 2011, Fabrika Svitavy od 19.00 h
PVC (Prague Vienna Connection) (CZ/A)
František Uhlíř - kontrabas, Jaromír Helešic - bicí, Julia Seidel - piano, Nika Zach - zpěv
Přední jazzový kontrabasista František Uhlíř založil v loňském roce česko - rakouské kvarteto, ve kterém účinkují vedle jeho dlouholetého spoluhráče také dvě vynikající jazzové muzikantky z Vídně, Nika Zach a Julia Siedl. Hudební projekt dvou nestorů české jazzové scény a oceňovaných hudebnic slibuje nevšední zážitek.
Koncert zajišťuje Středisko kulturních služeb Svitavy
Vstupné: 150 Kč (členové KPH 75 Kč), předprodej Fabrika tel. 461 535 220, 731 677 692
 
 
Čtvrtek 14. 4. 2011, Divadelní klub od 20.00 h
Jazzové kino – Ray (USA, 2004)
režie Taylor Hackford, v hlavní roli Jamie Foxx
Životní příběh hudebního génia Ray Charlese.
Vstupné: 40 Kč
 
 
Pátek 15. 4. 2011, Tylův dům od 19.30 h
Lanugo (CZ)
http://www.lanugo.cz/
Markéta Foukalová - zpěv, Viliam Béreš - klavír, Rastislav Uhrík - kontrabas, Martin Kopřiva - bicí, Miroslav Hloucal - trubka, Mirek Šmilauer - kytara
Lanugo je kapela spojující hned dva silné trumfy. Prvním je příjemně osobitý hlas vynikající zpěvačky Markéty Foukalové, druhým kapela výborných instrumentalistů, mladých a zároveň zkušených jazzmanů. Jejich skladby nesou příchuť jazzu, soulu, rocku i taneční hudby, jsou posluchačsky snadno stravitelné, zároveň však oslovují i nejnáročnější posluchače a hudební kritiky. Lanugo se do Poličky vrací po úspěšném loňském vystoupení v Divadelním klubu a rozhodně se máme na co těšit!
 
Emil Viklický Trio & Julian Nicholas (CZ/GB)
http://www.viklicky.com/
Emil Viklický - piano, František Uhlíř - kontrabas, Laco Tropp – bicí, Julian Nicholas - saxofony
Emil Viklický je bezpochyby jednou z nejvýraznějších postav naší hudební scény. Tento přední jazzový pianista a hudební skladatel, leader mnoha souborů, absolvent prestižní Berklee College v USA a organizátor jazzového dění přesáhl svým syntetickým přístupem již dávno hranice jazzu. Vedle nahrávek s předními světovými jazzmany a snah o fúzi folklóru s jazzem se věnuje také soudobé hudbě, uplatnil se i na poli vážné a filmové hudby. V současnosti vystupuje především se svým Triem, se kterým přijíždí i na náš festival. V Poličce vystoupí společně s uznávaným britským saxofonistou Julianem Nicholasem, se kterým se Emil Viklický seznámil před časem v Anglii. Od té doby realizovali řadu společných hudebních projektů a nahrávek. Jejich vystoupení bude opravdovou lahůdkou pro milovníky dobré hudby.
 
Mina Agossi Quartet (FR)
http://www.minaagossi.com/
Mina Agossi - zpěv, Eric Jaquot - kontrabas, Ichiro Onoe - bicí, Phil Reptil - kytara, klávesy
Mina Agossi je černošská zpěvačka s velmi originálním hlasovým projevem. V malém nástrojovém obsazení využívá svého hlasu pozoruhodným způsobem i jako dalšího nástroje. Spolu s imitacemi freejazzových saxofonových sól a scratchingem do mikrofonu míchá spoustu hudebních stylů, od hiphopu přes worldmusic a jazz až k blues a rocku. Na jejich albech najdeme jak autorské skladby, tak úpravy slavných skladeb (Jimi Hnedrix, Pink Floyd,..). Mina Aggosi vystupovala na mnoha světových festivalech (Vienna Jazz Festival, New York Blue note,..) s předními osobnostmi mezinárodní jazzové scény (Oscar Peterson,..). Vystoupení francouzské zpěvačky s trojicí špičkových jazzových hráčů bude bezpochyby patřit k tomu nejlepšímu, co letošní dramaturgie festivalu nabízí.
 
Vstupné: sezení 200 Kč (předprodej 170 Kč), stání 160 Kč (předprodej 130 Kč)
Předprodej: Informační centrum Polička tel. 461 723 800 (21.3. – 15.4.)
on-line rezervace www.tyluvdum.cz


Sobota 16. 4. 2011, Tylův dům od 19.30 h
Face of the Bass (CZ)
http://www.jaromirhonzak.com
Jaromír Honzák - kontrabas, Michal Nejtek - klávesy, sampler, Marcel Bárta - soprán saxofon, basklarinet, Roman Vícha - bicí
Jaromír Honzák je jeden z nejlepších českých kontrabasistů, absolvent prestižní Berklee College of Music, nositel třech cen Akademie populární hudby v kategorii Jazz & Blues, skladatel a vyhledávaný jazzový hráč. V Poličce představí úspěšný hudební projekt Face of the Bass, ve kterém vystupuje společně s trojicí předních muzikantů české jazzové scény.
 
Robert Balzar Trio & Dan Bárta (CZ)
http://www.robertbalzar.cz
http://www.danbarta.cz
Dan Bárta - zpěv, Robert Balzar - kontrabas, Stanislav Mácha - piano, Jiří Slavíček - bicí
Robert Balzar Trio - kapela, která vznikla v roce 1996 a v roce 2000 vystoupila na 1. Jazzovém setkání v Poličce, patří nepochybně k tomu nejlepšímu v našem jazzu. Vedle vlastní tvorby spolupracuje s řadou velkých hudebních osobností, slaví úspěchy na našich i zahraničních podiích, každé její nové album je událostí na jazzové scéně, je nositelem řady významných hudebních cen. Od roku 2000 pravidelně vystupuje se zpěvákem Danem Bártou. Tato výjimečná osobnost české populární hudby, držitel řady cen Akademie populární hudby a mnoha dalších prestižních ocenění, je přirozeným idolem mnoha posluchačů a zároveň zpěvákem vysoce respektovaným hudebními kritiky. Dan Bárta i Trio Roberta Balzara se do Poličky opakovaně vracejí a jejich vystoupení patří vždy k tomu nejlepšímu, co mohou příznivci kvalitní hudby u nás slyšet.
 
JUICY FREAK (CZ)
http://bandzone.cz/juicyfreak
Annamária D'Almeida - zpěv, Vít Votruba - tenorsax, zpěv, Tomáš Feuerstein - kytara, zpěv, Petr Brzák - baskytara, Martin Meheš - bicí, Filip Zangi - perkuse, Daniel Randáček - trubka, Tomáš Novotný – alt saxofon, Milan Bouda - trombón
Groove -funková formace z Prahy vznikla v roce 2005, kdy se utvořilo jádro kapely, v němž se spojily funk, soul, acid jazz a blues. Repertoár JUICY FREAK je sestaven z vlastních skladeb, stylově čerpajících zejména z funku 70. let, které dokáží naživo předvést s energií sobě vlastní. Za dobu své existence mají za sebou řadu velmi úspěšných vystoupení v klubech i na velkých festivalech, jejich koncerty jsou nabity entuziasmem a schopností oslovit publikum.
 
Vstupné: sezení 200 Kč (předprodej 170 Kč), stání 160 Kč (předprodej 130 Kč)
Předprodej: Informační centrum Polička tel. 461 723 800 (21.3. – 15.4.)
on-line rezervace www.tyluvdum.cz
 
 
Neděle 17. 4. 2011, Tylův dům od 19.00 h
Emotion Collection (CZ)
http://www.emotioncollection.cz
Tereza Helšusová - režie, Jan Budař - hudba, Petra Zámečníková - dramaturgie, Zuzana Šimáková - choreografie, Elena Sonenshine - zpěv
Emotion Collection – to je proud tance, zpěvu a divadla, ojedinělé spojení tanečníků Baletu Národního divadla, jazzové zpěvačky a písniček Honzy Budaře.
Chce se vám nad vaším životem plakat? Rozpíjí vaše slzy stránky knihy plné tipů na šťastný život? Končíte při svém bloudění minulostí a budoucností u ledničky? Přijďte se tomu zasmát do divadla! Hudebně pohybové představení Terezy Helšusové nastavuje zrcadlo krizi mezilidských vztahů. Hudbu Jana Budaře v podání jazzové zpěvačky Eleny Sonenshine doplní choreografie Zuzany Šimákové a energií sršící herci a tanečníci.

Vstupné: 150 Kč (předprodej 120 Kč)
Předprodej: Informační centrum Polička tel. 461 723 800 (21.3. – 15.4.)
on-line rezervace www.tyluvdum.cz
 
Výstava fotografií
Patrick Marek: Tváře jazzu
Přední fotograf současné jazzové scény představuje jedinečnou kolekci portrétů hudebních osobností.
Divadelní klub               5. 3. – 14. 4. 2011
Tylův dům                    15.4. – 30. 4. 2011
Fabrika Svitavy             2. 5. – 29. 5. 2011
 
Více o festivalu:  www.jazz.policka.org