obrázek

Polička zvítězila! Památky děkují - cena veřejnosti putuje do Poličky!

Město Polička děkuje za hlasování a podporu našeho Mariánského morového sloupu! Díky Vašim hlasům jsme se stali vítězi internetového hlasování Památky děkují!

Za restaurování této významné kulturní památky byli nominováni restaurátoři Mgr. BcA. Petr Gláser a BcA. Renata Poláková Tauchmanová, starosta města Poličky Jaroslav Martinů a vedoucí odboru územního plánování, rozvoje a životního prostředí MěÚ Polička Ing. Marta Mastná, která křišťálovou plaketu za město Polička převzala.

V prvních říjnových dnech již tradičně oceňuje Národní památkový ústav příklady dobré praxe. Ocenění s názvem Patrimonium pro futuro bylo v letošním roce udíleno 2. října na severočeském zámku Lemberk. Vůbec poprvé míří jedna z cen do Pardubického kraje a to k nám do Poličky! Zvítězili jsme v internetovém hlasování veřejnosti!!!

Vybírání vítězů v jednotlivých kategoriích (obnova památky, restaurování; objev, nález roku; prezentace hodnot; záchrana památky) je vyhrazeno odborné porotě. Veřejnost však může podpořit svého favorita prostřednictvím internetového hlasování. Největší počet hlasů v letošním roce obdržel Mariánský morový sloup v Poličce.

Představitelé obce byli na ocenění navrženi za příkladný přístup k restaurování, jmenování odborné komise a iniciování celkového interdisciplinárního restaurátorského průzkumu, restaurátoři pak za nadstandartní přístup, precizně a profesionálně odvedenou restaurátorskou práci.

Podrobnosti v přiložených tiskových zprávách.

Společné foto laureátů s generální ředitelkou NPÚ Naďou Goryczkovou. Autorka fotografie: Romana Indrová Semelková.

Přílohy