Město Polička

obrázek

Návštěva Poličky Vás potěší

Návštěva Poličky Vás potěší

Malebné historické město Polička je vstupní branou do jednoho z nejkrásnějších koutů Českomoravské vrchoviny, Žďárských vrchů. Polička ležící ve výšce 555 metrů nad mořem nabízí řadu historických památek, bohatou kulturní nabídku, jedinečnou atmosféru města obklopeného středověkými hradbami, a to vše je zasazeno v krásné přírodě Vysočiny.

Město Polička nabízí několik nej, která jinde nenajdete.

Polička je rodným městem hudebního skladatele Bohuslava Martinů. Se jménem Bohuslava Martinů je neodmyslitelně spjatá malá světnička ve věži kostela sv. Jakuba v Poličce. Zde, ve výšce 36 metrů, se slavný skladatel narodil a žil se svojí rodinou. Vystoupejte 192 schodů do věže a odměnou bude nejen magické místo se světničkou vybavenou původním nábytkem rodiny Martinů, ale i krásný výhled na město Poličku a jeho okolí.

http://www.cbmpolicka.cz/cz/expozice/rodna-svetnicka

Mezi další poličská nej patří mohutné kamenné hradby s 19 baštami, které v délce 1220 m obepínají celé historické jádro města a patří mezi nejzachovalejší hradební opevnění ve střední Evropě.

http://www.cbmpolicka.cz/cz/expozice/mestske-hradby

V samém centru města se nachází Palackého náměstí s barokní radnicí, Mariánským morovým sloupem a barokními kašnami, to vše je zařazeno na Seznam národních kulturních památek ČR. Morový sloup je 22 m vysoký a dle vyjádření znalců, patří k nejkrásnějším v Čechách.

http://www.cbmpolicka.cz/cz/expozice/prohlidky-mesta

Město Polička vlastní již více než 100 let nedaleký hrad Svojanov. Hrad Svojanov leží v krásné krajině hlubokých lesů a je dnes jediným hradem u nás, kde se mísí gotika s empírem. Ubytovat se můžete přímo v hradních komnatách.  http://www.svojanov.cz/

Město Polička je městem festivalů a kultury. Mezi tradiční festivaly patří letní multižánrový festival Polička 555, jarní Polička Jazz, festival klasické hudby Martinů fest nebo rockový festival na poličském koupališti Poličské Rockoupání. V letošním roce proběhne 4. ročník nového festivalu, tím je mezinárodní festival pantomimy Mime fest. Bohatý program pro děti a dospělé najdete v Centru Bohuslava Martinů v Poličce.

http://www.tyluvdum.cz/, http://www.mimefest.cz/, http://www.cbmpolicka.cz/cz/

http://m.policka.org/