Město Polička

obrázek

Hrad Svojanov

Hrad Svojanov

Uprostřed hlubokých lesů nad romantickým údolím řeky Křetínky stojí malebný hrad Svojanov, jeden z nejstarších královských hradů u nás. Je to jediný hrad u nás, v jehož architektuře se mísí gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím. Od roku 1910 je hrad majetkem města Poličky. Hrad Svojanov je místem konání četných kulturních akcí, koncertů, divadelních vystoupení a šermířských slavností.  S hradem a jeho historií se pojí řada pověstí a legend. Hrad je proslulý i v dnešní době tím, že se v jeho prostorách i okolí tajemné jevy vyskytují. Se spoustou pověstí se seznámíte také během prohlídky hradních prostor.

Na hradě Svojanově se můžete i ubytovat a vyzkoušet tak jeho tajemnou noční atmosféru!

Hrad Svojanov založil kolem roku 1224 královský purkrabí Svéslav z Bořitova. Roku 1250 je uváděn jako kastelán hradu Kuna ze Zbraslavi. Svojanov tedy patří k nejstarším kamenným hradům v našich zemích.

Hrad nabízí k prohlídky několik okruhů.

Okruh A - interiéry empírovéo paláce

V empírovém paláci je instalována expozice života na hradě v 2. polovině 19. století, návštěvníci mohou spatřit gotickou sloupovou síň, expozici o historii hradu, kuchyni, spižírnu a soukromý byt posledních majitelů - jídelnu, přípravnu, dámský salon a ložnici s dětským koutem a pánský salon a ložnici s pracovnou. V empírových pokojích se dochovaly překrásné nástropní malby, součástí expozice je i ucelená sbírka hodin. Místnosti jsou zařízeny tak, aby podávaly co největší představu o tom, jak se na hradě skutečně v minulosti žilo.

Okruh B - sklepení, dům zbrojnošů

Druhý prohlídkový okruh představuje tajemná gotická sklepení s expozicí prezentující pověsti hradu a se středověkou mučírnou. V hradním lapidáriu jsou vystaveny kamenné fragmenty, které v minulosti tvořily součást výzdoby kaple sv. Kateřiny. Vyvrcholením prohlídky je unikátní obnovený goticko-renesanční dům zbrojnošů, v jehož přízemním sále je instalována výstava klasicistních vyřezávaných dveří z Poličska a v horním sále expozice života hradní posádky na konci 15. století.

Pro návštěvníky je atraktivní i samotný areál hradu, s rozhlednou na břitové věži, vyhlídkovými ochozy na hradbách a nádvořími. Součástí areálu je i obnovená gotická zahrada, jediná svého druhu ve střední Evropě. Zahrada se v posledních letech stala oblíbeným místem konání svatebních obřadů. Pod zahradou se nachází rozsáhlé parkány podél vnějšího hradebního obvodu s obrannými baštami. Na baštách jsou postaveny romantické oddechové a vyhlídkové altány.

Ve vstupní budově je otevřena restaurace a v prvním patře jsou situovány ubytovací hostinské pokoje pro návštěvníky hradu, nabízející jedinečnou možnost pobytu na hradě v dobovém prostředí ve stylu počátku 20. století.

Mimo prohlídkových okruhů a možnosti ubytování hrad nabízí i prostory k pořádání slavnostních hostin, rautů a firemních akcí. Klientela hradu má tak velmi ojedinělou možnost uspořádat své akce ve výjimečném historickém prostředí středověkého objektu.

podcast „Za branou památek – Svojanov“

http://www.svojanov.cz/