obrázek

Zvítězí poličský most? Hlasujte!

Podpořit náš most můžete zde:  https://www.npu.cz/cs/opravujete-pamatku/inspirujte-se/71887-rekonstrukce-oceloveho-nytovaneho-mostu-v-policce

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Pardubicích, nominoval za rok 2020 město Poličku na Cenu Národního památkového ústavu v kategorii Obnova památky za příkladnou obnovu ocelového mostu nýtované konstrukce.

Cena Národního památkového ústavu „Patrimonium pro futuro“ s podtitulem „Společenské ocenění příkladů dobré praxe“ je udělována generální ředitelkou NPÚ s cílem veřejně ocenit mimořádný přístup k obnově kulturního dědictví. Vybrané akce ze svého kraje nominují na Cenu NPÚ Patrimonium pro futuro územní odborná pracoviště NPÚ s působností v jednotlivých krajích ČR nebo generální ředitelství NPÚ. O vítězích rozhoduje generální ředitelka NPÚ na základě doporučení hodnotitelské komise. Samostatně je pak udělována cena „Památky děkují“, reflektující hlasování veřejnosti prostřednictvím webových stránek NPÚ.

Ocelový nýtovaný most byl zpřístupněn veřejnosti po rozsáhlé rekonstrukci ve čtvrtek 22. října 2020. Velká rekonstrukce mostu odstartovala v dubnu 2020. Celkové náklady byly ve výši téměř 6,5 mil. Kč, z toho více než 1,5 mil. Kč poskytlo Ministerstvo kultury.

Město Polička není v této soutěži nováčkem, v roce 2019 jsme získali Cenu veřejnosti za opravu Mariánského morového sloupu. Restaurování Mariánského morového sloupu v Poličce bylo  oceněno odbornou porotou s velkou podporou veřejnosti. Město Polička bylo zároveň hodnoceno jako příklad  dobré praxe v péči o historické památky v dlouhodobém horizontu.

Přinášíme Vám video o rekonstrukci historického mostu v poličském parku.

Naděžda Šauerová,tisková mluvčí města