Město Polička

Mime Fest Polička 18.- 22. 9. 2018

7. ročník mezinárodního festivalu pantomimy          7th Annual International Mime Festival

http://mimefest.cz/rocnik/program-mimefest-2018/

Motto: „Don’t worry be mime!“


Út 18.9.

20:00 LA MECÀNICA / THEATRE DE MOUVEMENT (SP/FR):  ZASE JEDNA PRCHAVÁ HODINA

YET ANOTHER FLEETING HOUR

Tylův dům: vstupné - 160 / 120 Kč

Představení o „jedné prchavé hodině“ vypráví o absurditě, ve které žijeme, a o prchavých okamžicích, ve kterých se ten život odehrává. Tři postavy v oblecích, jako by vypadly z němého filmu, se objevují na jevišti a předvádí virtuózní fyzické akce, akrobacii a všemožné pohybové hry. I zvuky a nesmyslná slova doplňují celkové dění, které je někdy chaosem, a někdy velmi přesně vyskládaným řádem z kostek, papírů a lidských těl.
Vše završuje v podstatě Monty Pythonovské finále, kdy úsilí a dovednosti, se kterými umělci neustále fascinují diváky a přetvářejí jeviště, nakonec vyústí v tragikomickou vyčerpanost, kdy jsou hrdinové ztracení a pohlcení papírovým šílenstvím a dusnem na jevišti.

 

St  19.9.

9:30 a 11:00 MIME PRAGUE: PEPRBÓJ

PAPERBOY

(Představení pro mateřinky Performance for kindergartens)

Divadelní klub Theater Club, Polička, vstupné entrance: 50 Kč

 

V dětské představivosti ožívá i tak obyčejný každodenní předmět, jakým je kus papíru. V našem představení ji rozjitří malý vypravěč s velkou papírovou rolí. Zatímco zkoumá tento čistý, tvarovatelný materiál, objevuje příběhy, které papír vypráví. Vstoupí do jeho světa a tam se potká s maličkým chlapcem, který se stane jeho průvodcem v papírovém světě. Společně se pustí do jeho objevování, aby brzy zjistili, že může skrývat i napětí a nebezpečí.

Nonverbální pohádka s minimalistickou scénou pracuje s diváckou představivostí. V představení Pejprbój se pod rukama zkušeného loutkáře a mima Radima Vizváryho papír mění na fantastické výjevy z pohádkového světa a svou otevřenou hereckou expresí do děje zve i dětské obecenstvo.

Koncept, režie a hraje:  Radim Vizváry

 

19:30 - MIMOART COMPANY (Finsko)

BODY NOTES
Tylův dům Tyl Theatre, vstupné entrance: 150 / 120 Kč

Skupina Mimoart přijíždí do Česka se svým debutovým představením, které nastartovalo novou vlnu finského profesionálního tance a pohybového divadla. Body Notes propojuje nejrůznější techniky a žánry, aby vytvořilo celek, který je zároveň nádherný a poetický, ale stejně tak groteskní a humorný. Mimus, tanec, klaunérie, to vše se propojuje a vytváří jedinečný jazyk, skrze který umělci zdůrazňují význam přítomného okamžiku – tu nejdůležitější chvíli v životě, která se odehrává tady a teď. Body Notes je vlastně komunikačním kanálem mezi různými uměními a ukazuje, nakolik je důležitá spolupráce, jak na jevišti, tak v našich běžných životech. Nakonec, nikdo nemůže existovat bez těch druhých.

 

21:00 GEISSLERS HOFCOMOEDIANTEN (CZ): V BORŮVČÍ_ IN A BILBERRY
Divadelní klub_Theater Club, vstupné_entrance: 120 / 100 Kč Lesní erotická němohra.


Láska hory přenáší, ale vášeň dělá z lidí... co? Řekněte sami. A vězte, že kdo nechce vzplanout, nesmí do lesa!
V Borůvčí je lechtivá komedie plná lesních plodů a roztoužených zvířátek. Je nazkoušena podle hry slavné herečky a spisovatelky Isabelly Andreini La Mirtilla (1588), první dochované pastorály z pera ženské autorky. A kdo by mohl být lepší pro nazkoušení hry z této doby, než praví milovníci baroka – Geisslers Hofcomoedianten? Říká se o nich, že jsou grandiózní, energičtí, smyslní, svůdní, empatičtí, rytmičtí, hraví a strhující. Především jsou však komediální. Přijďte se přesvědčit na vlastní kůži, ale pozor – ostych nechte doma.

Upozornění: Představení je vhodné od 15 let.

Jednotné vstupné na obě večerní představeni:250/200 Kč

 

Čt 20.9.

10:00 KOLEKTYW (PL): SPEKTRUM

 (Představení pro základní školy_Performance for high schools)

Tylův dům_Tyl Theatre, vstupné_entrance: 60 Kč

Umělci ze skupiny Kolektyw LŁ vám přijeli ukázat celé spektrum možností, jak si hrát s cirkusovými rekvizitami. Žonglování v nejrůznějších podobách, v sólových i skupinových výstupech, vám zaručí, že se nebudete nudit ani vteřinu. Ale pozor – nespatříte jen klasické žonglování. Budete vtaženi do reje obrazů – vizuálních vibrací plných harmonie. Do světa vytvořeného člověkem a věcmi, které se začnou chovat jako živé. Uvidíte „spektrum“ linií, tvarů a pohybů. A na konci budete vnímat jinak celý svět.

 

19:30 RADIM VIZVÁRY (CZ): VIP

 Tylův dům_Tyl Theatre, vstupné_entrance: 200/150 Kč

 Iluzionistická pantomima

Snad každý toužíme být v životě velmi důležitou osobou. Občas si tak můžeme i připadat nebo jí dokonce být, cítíme se šťastní a spokojení, avšak jen do té doby, než nás doběhne samota.

 Celovečerní tragikomická pantomima Radima Vizváryho v podobě uceleného příběhu, ve kterém chce tvůrce překročit hranice žánru a nabídnout originální formu moderní pantomimy jak ve vnímání jejich principů a techniky, tak i dramaturgie a vizuálního ztvárnění.

 Koncept, režie a hraje: Radim Vizváry

 

21:00 GORŠEK (SK_CZ)

Divadelní klub_Theater Club, vstupné entrance: 120/100 Kč

“Když na Goršek přijde čerňava" 

Dovedete si představit, jaké to je, být rok zavřený v jedné místnosti s jedním člověkem? A co dva roky? Nebo deset let? Ještě přidáme! Co sto? A co věčnost? A co když je tím člověkem váš bratr?

Autorské představení Šimona Plisky a Andreje Lygy vypráví legendu o dvou bratrech z mýtické Goršecké náhorní plošiny. Jde o představení pro dva herce a dvě masky, které rozehrává na prostoru jedné místnosti tragikomedii plnou lásky a nenávisti, krutosti a přátelství, především však ponorkové nemoci. Absurdita i smysl života, o tom Goršečtí bratři vědí své. A brzy budete i vy!

Autorské představení studentů katedry nonverbálního divadla HAMU.

Vstupné na obě večerní představení: 320/300 Kč

 

Pá 21.9.

 11:00 LOSERS CIRQUE COMPANY (CZ): KOLAPS COLLAPSE

 (Představení pro střední školy Performance for high schools)

Tylův dům Tyl Theatre, vstupné entrance: 100 Kč

 

16:00 - MILAN SLÁDEK (SK): KŘÍŽOVÁ CESTA  STATIONS OF THE CROSS

Kostel sv. Michala, vstupné  entrance: 120 /100 Kč

Milan Sládek je jedním z nejslavnějších československých i světových mimů, který se ovšem po své emigraci v roce 1968 doma objevuje jen zřídka. Vystoupení v Poličce je proto jedinečnou šancí vidět tohoto mistra v jedné z jeho nejintimnějších inscenací – Křížové cestě – v níž vyobrazuje čtrnáct posledních zastavení Ježíše Krista.

Náročné téma a jeho netradiční zpracování slibují divákům silný kulturní i duchovní zážitek, který podtrhuje místo konání – kostel sv. Michala. Sládkova sugestivní pantomima v sobě mísí evropské kořeny s prastarými pohybovými uměními jihovýchodní Asie. Nenechte si proto ujít tuto unikátní šanci.

 

19:00 LOSERS CIRQUE COMPANY (CZ): KOLAPS_COLLAPSE

 Tylův dům Tyl Theatre, vstupné_entrance:300/250 Kč

 Kolaps, součást všech životů, každodenní zkušenost která ničí, bortí a drtí. Kolaps, který buduje, zoceluje, utužuje, nebo se jen rutinně vrací aniž bychom si všimli a uvědomovali si jeho přítomnost. Bez kolapsu nelze posouvat své možnosti, nelze jít vpřed, nelze překročit svůj stín. Zajímá nás podstata kolapsu, to, co dělá s jedincem, a co naopak s celou společností. Otočí se společnost ke kolabujícímu zády? Využije společnost kolapsu jedince nebo nabídne pomocnou ruku?

 

21:00 MIME OPEN STAGE (INTERNATIONAL)

Divadelní klub  Theater Club, vstupné entrance: 80 Kč

Nevšední večer od nadějných mladých mimů a klaunů Vám představí odvážlivce, profesionály i adepty oboru, kteří se zúčastní workshopů a během samotného MIME FESTu vytvoří nové a obohatí své staré výstupy a čísla. Každopádně neváhejte a přijďte podpořit mladou generaci – uvidíte výstupy zdaleka nejen z Česka, ale i našich přátel a kolegů z řady zemí Evropy a světa! Jejich originalita a energie často předčí i zkušené profesionály, takže se můžete opravdu těšit.

Koncept: MIME FEST 2018

Účinkují: Ti nejodvážnější

Vstupné na obě večerní představení: 350/300 Kč

 

So 22.9.

15:00 VÁCLAV STRASSER (CZ): DUHOVÉ BUBLINY

(Rodinné představení_Performance for the entire family)

Divadelní klub Theater Club, vstupné_entrance: 60 Kč

Mág Václav Strasser předvede své unikátní vystoupení, v němž se ukáže, co vše se dá podniknout s bublinami. Budete vtaženi do křehkého světa barev a třpytu, s objekty nejrůznějších velikostí, v mnoha obměnách a tvarech. Očekávejte bubliny kouřové, obří, duhové a množství dalších triků. Nádherné představení nejen pro děti – nechat se unést kouzly svědčí každému věku!

 

19:30 MIME EVENING  - Slavnostní finále festivalu Grand finale of the festival

 Tylův důmTyl Theatre, vstupné_entrance: 220 / 190Kč

 Slavnostní setkání a prezentace tvorby předních mimů a performerů z jednotlivých zemí, zastoupených na festivalu. Program nabízí to nejlepší z jejich tvorby ve formě krátkých výstupů.

 

22:30 MIME PRAGUE (CZ): POLIČKA IS BURNING!

(excentrická show)

Divadelní klub  Theater Club, vstupné: 100 / 80Kč

Bláznivá a excentrická show na motivy slavných dance battles v Harlemu 80. let – rozproudí afterparty festivalu a nabije energií diváky a všechny účastníky MIME FESTU. Tato taneční performance motivuje osvobodit svou mysl, tělo, orientaci, přesvědčení a názory. A nakonec sbližuje v tom, že každý může projevit, jaký doopravdy je, i to, jak se chce bavit. Polička se každopádně chce bavit pantomimou, a za to jí děkujeme. Závěrečná party začíná – Polička is Burning!

Performeři: Iris Kritsteková, Radim Vizváry a další

Vstupné na obě večerní představeni: 300/250 Kč

 

 

 

 

Přílohy