Město Polička

Prezentovali jsme Poličku v Hohenemsu

Hudba, tanec, zpěv, dobré jídlo a pití, krásné počasí, milá setkání, přátelská atmosféra, to vše charakterizuje dny Poličky v partnerském městě Hohenems.

Hlavní program probíhal na hohenemském náměstí v sobotu 2. června. Zde jsme představili vše, co jsme si připravili a přivezli, a to opravdu s velkým úspěchem a ohlasem. Poličku reprezentovalo trio hudebníků – Dusík, Libra, Zrůst, kteří hráli různé hudební žánry a byli skvělí! Obrovský úspěch sklidili tanečníci z Kamence, 8 párů v poličských krojích tančilo v teplém dni každou hodinu krásnou Českou besedu. O výborné jídlo a pití se postaraly žákyně SOŠ a SOU Polička pod vedením své mistrové Mgr. Renaty Zrůstové.  Velký zájem byl o točené poličské pivo, speciální koktejly s názvem „Poličský sen“ a „Koktejl Bohuslava Martinů“, nechyběly opékané klobásy, utopence, koláčky a chleba se škvarkovou pomazánkou. IC Polička nabízelo k prodeji naše místní produkty a upomínkové předměty. Pro návštěvníky byl nachystán i kvíz o Poličce v německém jazyce. Odměnou za správné odpovědi byly puzzle našeho města, které nám sponzorsky vyrobila firma Ravensburger Karton s.r.o.. Dík také patří borovské pekárně za sponzorsky darované bochníky výborného chleba.

Partnerství mezi Poličkou a Hohenemsem trvá od devadesátých let. Slavnosti na náměstí se účastnil i bývalý starosta Herbert Amann, který jako první právě v devadesátých letech přijel do Poličky a navázal zde spolupráci mezi oběma městy. Naše města spojují obrazy rodu Hohenemsů, které jsou umístěny v poličské radnici. Díky našim kontaktům jsme měli možnost vidět i dvůr Paláce v Hohenemsu, kde bývalo sídlo výše zmíněného rodu. Současná paní hraběnka byla právě na cestách, proto jsme bohužel nemohli vidět vnitřní prostory paláce, kde jsou kopie obrazů, jejichž originály se nacházejí u nás.

Oficiální setkání vedení obou měst proběhlo na slavnostní večeři v pátek 1. června.  Starosta města Jaroslav Martinů spolu s místostarostou Bc. Antonínem Kadlecem se tak poprvé setkali s novým starostou Hohenemsu panem  Dieterem Eggerem. 

V neděli 3. června měla naše delegace možnost navštívit město Bregenz, které se pyšní operním festivalem Bregenzer Festspiele a kde scéna právě probíhající opery Carmen umístěná nad vodami Bodamského jezera každého ohromila.

Dny Poličky v Hohenemsu byly nezapomenutelné. Vzpomínat bude jak poličská delegace, tak lidé z Hohenemsu, kteří si užili krásné chvíle s námi.

https://www.hohenems.at/de/news/archiv-2018/kultur-2018/gelungenes-boehmisches-fest-auf-dem-schlossplatz

 

Naděžda Šauerová, tisková mluvčí města