Město Polička

Charakteristika festivalu Poličské Rockoupání

CHARAKTERISTIKA FESTIVALU

Poličské Rockoupání je multižánrový open-air hudební festival ( jeden z největších a nejoblíbenějších v Pardubickém kraji ), zaměřený jak na současnou populární hudbu ( rock, pop, metal …), tak i na okrajové hudební žánry ( jazz, blues, folklór, alternativa …). Návštěvnost se pohybuje již stabilně v průměru 3000 návštěvníků, kteří festival navštíví během 2 dnů.
Mezi hlavní přednosti festivalu patří netradiční prostředí, nižší vstupné, které si můžeme dovolit, díky tomu, že všichni pořadatelé dělají tuto práci bez nároku na honorář, vyjímečná až „domácká“ atmosféra , také kvalitní zvuk a světla a v neposlední řadě již zmíněná velká návštěvnost a snad i dobrá dramaturgie proslulá svojí žánrovou pestrostí.
Jelikož se jedná o jubilejní 10. ročník, rádi bychom představili publiku některou ze známějších zahraničních kapel.

TROCHA FESTIVALOVÉ HISTORIE

Počátky festivalu sahají do roku 1998 , kdy vznikl jako jednodenní přehlídka 4 regionálních skupin, pořádaný soukromou agenturou .
Na druhém ročníku opět jednodenním již vystoupilo na 10 skupin v čele s Visacím zámkem, kde i přes nepřízeň počasí (ještě hodinu po předpokládaném začátku bylo koupaliště plné vody a proto museli přijet hasiči a odčerpat koupaliště ) byl 2.ročník natolik úspěšný, že v následujícím roce se pořadatelé rozhodli festival rozšířit na 2 dny a zkvalitnit dramaturgii profesionálními soubory. Na třetím ročníku mimochodem opět deštivém vystoupilo 22 kapel např.: Debustrol, Tata Bojs, -123 min., Divokej Bill …… a počet návštěvníků dosáhl k 2500 lidí během 2 dnů. Bohužel z důvodu špatného počasí byly velké technické problémy (z nedostatku financí bylo podium z lešenářských trubek, nedostatek pořadatelů …), které vedly k úvahám co s dalším ročníkem. Problémy s pořadatelskou službou podařilo vyřešit tím, že festival přešel pod křídla Divadelního spolku Tyl, jehož členové festival pořádají. Nedostatek financí se aspoň částečně vyřešil mimo jiné i finančním vstupem Města Poličky.
Na 4. ročníku, který navštívilo opět o něco více návštěvníků (3000), vystoupily takové osobnosti jako Lenka Dusilová, Support Lesbiens, Čechomor… Bohužel první ročník pořádaný pod Divadelním spolkem byl ztrátový, ale to přesto nezabránilo k uskutečnění 5. ročníku velice úspěšného po všech stránkách ( návštěva okolo 3000 platících), kde vystoupili mj. Tara Fuki, Kryštof, Zuzana Navarová , Jiří Schmitzer a další.
Na 6.ročníku ( poprvé mezinárodním ) nás svojí úspěšnou návštěvou poctili legendární finští WALTARI , ale také východoslovenský naturální cigánský folklorní soubor BARTOŠOVCI, dále vystoupili např. HUDBA PRAHA, KRYŠTOF, FRUFRU…Festival byl výdělečný ( rekordní byla návštěvnost – okolo 4000 platících, ale taky příjmy a výdaje ) a pořadatelský tým se mohl radovat, protože z výdělku byly pokryly značné náklady při budování Divadelního klubu.
7. ročník konaný o týden dříve tj. 21. –22.5.2004 než tradičně byl velmi kuriózní ( počasí -2 °C , sníh), ale i to nezabránilo ve výborných výkonech vystupujících ( zejména TOLHAJE (Polsko), Terne Čhave, 100°C, ROOT, OLYMPICU … ), a skvělé atmosféře. Bohužel z hlediska finančního se nepodařilo navázat na předešlý výdělečný ročník a festival skončil finančním schodkem.
8.ročník proběhl k naprosté spokojenosti všech zúčastněných stran.
9.ročník se nesl ve znamení velice nepříznivého počasí. Přesto se podařilo udržet festival na návštěvnosti okolo 2500 osob a festival skončil s plusovou bilancí. Na 9. ročníku vystoupily mimo jiné kapely TLESKAČ, KURTYZÁNY Z 25.AVENUE, VYPSANÁ FIXA, ŠKWOR, JAR a další. Celkem hrálo na dvou scénách 40 kapel.


TROCHA Z HISTORIE DIVADELNÍHO SPOLKU TYL

Divadelní spolek Tyl je jeden z nejstarších spolků v Poličce, založený v roce 1834 a existující s malými přestávkami dodnes. První hry se uskutečnily v budově dnešního muzea, kde se hrálo až do roku 1910, kdy se členové tehdejšího spolku usnesli ustanovit družstvo, které by „opatřilo budovu sloužící za divadlo Spolku divadelních ochotníků Tyl „ , které bylo otevřeno slavnostně v roce 1929 ( dnešní Tylův dům ). Od té doby se sehrálo velké množství divadelních her jak našimi předchůdci tak současnými divadelníky až do roku 1951, kdy byl spolek zrušen a Tylův dům převzalo MNV v Poličce. Spolek pokračoval ve své divadelní činnosti dále až do obnovení v roce 1990.

SOUČASNOST SPOLKU
V současné době má spolek okolo 80 členů jednak z řad klasických ochotníků, tak kočovníků z Popraskdu ( malé kočovné divadlo) a konečně ze členů místních hudebních kapel .
V poslední době proběhla úspěšně ( 4500 návštěvníků ) divadelní hra O.Wilda „Jak je důležité míti Filipa“ dále divadelní hra italského spisovatele Bennedetiho „ Milostné dostaveníčko“, dále loutková divadla, koncerty, ROCKOUPANÍ a v neposlední řadě nejdůležitější akce, kterou bylo vybudování DIVADELNÍHO KLUBU. Ten byl slavnostně otevřen 21.2. 2004 před více než 400 návštěvníky a již třetí rok úspěšně pokračuje v činnosti (www.divadelniklub.cz).


Kontakt na pořadatele:
Dramaturgie velká scéna: Lukáš Zrůst, mail.: lzrust@seznam.cz tel:776094235
Dramaturgie malá scéna: Vojta Jílek, mail: krojcek@centrum.cz
Předseda Divadelního spolku Tyl: Petr Erbes, erbes@softer.cz