Město Polička

Voličský průkaz - volby EP

S vydaným voličským průkazem může volič hlasovat v kterémkoliv volebním okrsku, avšak pouze na území České republiky (NE v zahraničí u zastupitelského úřadu, tam hlasování do EP neprobíhá)!

U Městského úřadu Polička může o vydání voličského průkazu žádat volič s trvalým pobytem (případně přechodným pobytem, jedná-li se o voliče občana jiného členského státu EU) v Poličce. Použitelný vzor žádosti naleznete v příloze níže.

Volič zapsaný v zahraničí do zvláštního seznamu voličů může požádat pouze příslušný zastupitelský úřad. 

 

Podání žádosti

Žádost lze podat v písemné nebo elektronické podobě s doručením úřadu do pátku 31. května 2024 do 16.00 hodin, a to pouze

  • na listině opatřené úředně ověřeným podpisem voliče nebo
  • v elektronické podobě prostřednictvím datové schránky voliče.

Osobně lze žádost podat na podatelně nebo u vedoucí odboru vnitřních věcí (dveře č. 9) Městského úřadu Polička do středy 5. června 2024 do 16.00 hodin; volič prokáže svoji totožnost a úřad o žádosti učiní úřední záznam.

 

Obdržení voličského průkazu

Městský úřad Polička může vydat voličský průkaz nejdříve 15 dnů přede dnem voleb, tj. od čtvrtka 23. května 2024.

Předá jej osobně voliči nebo tomu, kdo se prokáže plnou mocí k převzetí voličského průkazu s ověřeným podpisem žádajícího voliče, anebo jej voliči zašle.

Při ztrátě nebo odcizení voličského průkazu nelze vydat duplikát.

 

Postup ve volební místnosti

Volič, který hlasuje na voličský průkaz, musí průkaz odevzdat okrskové volební komisi. Komise mu poté vydá prázdnou úřední obálku a případně i sadu hlasovacích lístků.

Pokud se volič, kterému byl vydán voličský průkaz, nakonec rozhodne hlasovat ve "svém" volebním okrsku, musí voličský průkaz rovněž odevzdat okrskové volební komisi. Jinak mu komise hlasování neumožní.