Město Polička

Jeden svět 2013

Pontopolis, o.s. Vás zve na

Jeden svět  2013

Vizuál a téma letošního Jednoho světa. Bojíte se snášet?

Snášenlivost

to je hlavní téma letošního ročníku Jednoho světa. A proto se na festivalových materiálech, sociálních sítích a na webu v novém grafickém kabátě ptáme: Bojíte se snášet?

 

Projekce pro veřejnost 18. - 20.4.

čtvrtek 18.4.od 18hodin , Centrum Bohuslava Martinů

18:00

Ve vězení se burky nenosí, Nima Sarvestani, Maryam Ebrahimi, Švédsko, 2012,

77 min.

Jak svobodné jsou afghánské ženy? Pohled do ženské věznice poskytuje neobvykle otevřené svědectví o ženách v tradiční společnosti, které odmítly poslechnout muže a respektovat zákony stanovené tradicí. Nevěru, odmítání nucených manželství, ale i útěk z domova před násilím potom řeší státní soudy udělením dlouholetých trestů. Film rozplétá složité příběhy tří žen. Sára utekla před svatbou se svým milencem, se kterým ve věznici komunikuje. Sima odešla s nevlastním synem od násilnického manžela a bojí se o chlapcův život. Nadžíba opustila svého manžela těhotná, ve věznici porodila a později byla nucena své dítě prodat. Před diskrétní kamerou se rozvíjejí rodinné konflikty, které byly příčinou jejich uvěznění. Řešit se je snaží ve věznici samy ženy, jejich blízcí, ale i zdejší zaměstnanci. V izolaci vězení ženy paradoxně nacházejí určitou míru bezpečí, svobody a lidskost

debata a host po filmu: afgánka Shiatsa Tuch se svou dcerou .

20:00

Pod lampou je tma, Kristýna Bartošová, Česká republika, 2012, 28 min.

Josefov je město, jakých v České republice najdeme hodně. Tak jako jinde, i tady panuje napjatá atmosféra mezi místními Romy a majoritou. K řešení nepříjemné situace se snaží přispět mladý Rom Zdeněk, který se rozhodne zřídit pro děti z místní chudinské čtvrti taneční kroužek. Jeho snahou je přivést mládež, která se jinak bezcílně toulá ulicemi, k něčemu smysluplnému. Zájem o kroužek je veliký, i rodiče ho podporují, a tak už zbývá už jen jediné: nalézt vhodný prostor. A právě tady narazí, když rada města jeho žádost jednomyslně zamítne. Starosta chce totiž ve městě zavést „pořádek“ a nabízí jednoduché schéma: až se srovnají oni („nepřizpůsobiví“), teprve potom s nimi budeme jednat my. Do města proto nasazuje občanské hlídky v rámci represe, která však jen zvětšuje už tak hluboké propasti mezi lidmi. Film Kristýny Bartošové ukazuje, kam až může vést přehnané lpění na řádu. Ke snížení kriminality v Josefově tyto snahy nijak nepomohly. 


 Vstupné 70/50,-Kč

pátek 19.4. od 18hodin,  Centrum Bohuslava Martinů

Dejte nám peníze, Bosse Lindquist, Švédsko, 2012, 58 min.

Etiopii v polovině 80. let postihl extrémní hladomor. Záběry vyhladovělých lidí ve smrtelné agónii obletěly svět a podnítily slavné hudebníky Boba Geldofa a Bona Voxe k uspořádání obřího charitativního koncertu Liv Aid. Režisér Bosse Lindquist se vydal po stopách angažovaných světových celebrit, které se rozhodly v boji proti chudobě něco dělat. I díky jejich proslulosti získalo do té doby okrajové téma globální rozměr. Film mapuje jejich aktivity v oblasti humanitární a rozvojové pomoci a odkrývá pozadí úspěšných celosvětových kampaní jako Drop the Debt a Make Poverty History. Dokument se však nevyhýbá ani odvrácené straně úspěchu, který zčásti stojí na vytváření stereotypního obrazu rozvojového světa jako zemí plných dětí s propadlými tvářemi a nafouklými bříšky, a zároveň se neobejde bez nutnosti jednat i s autoritativními režimy. Snímek hledá odpověď na věčnou otázku: Jak vlastně správně pomáhat? Je součástí mezinárodního projektu Proč chudoba?, který má za cíl vyvolat debatu o různých podobách chudoby ve světě.

19:00 debata s hostem –Markéta Tauerová (Kutilová)  a Helena Bitomská - téma - smysl a úskalí pomoci rozvojovým zemím

20:00

Polibek od Putina, Lise Birk Pedersen, Dánsko, 2012, 58 min.

Masové hnutí a demonstrace v Rusku nejsou výlučně věcí opozice. Také Putinovi příznivci se organizují do patriotického hnutí, které má své vůdce, mládežnické tábory, kongresy a demonstrace. Zvláště v době a místě očekávaných protestů opozice. Snímek je sondou do povahy masového provládního hnutí „Naši“. Na příkladu mladé a ambiciózní Máši Drokovové, asistentky komisaře Našich, film sleduje moderní a pozitivní tvář hnutí. Pozorování demonstrací a schůzí Našich, jakož i svědectví opozičního vůdce Ilji Jašina a známého bloggera Olega Kašina však ukazují i druhou tvář hnutí: násilnou, nacionalistickou a štvavou. Nově zvolený komisař tuto tendenci na kongresu Našich vyjadřuje explicitně. Patriotka Máša se pomalu od agresivních metod Našich distancuje a nachází společnou řeč s Kašinem. Hnutí ale stále brání i přes nátlak, který je na ni pro její nové styky vyvíjen. Když je Kašin krutě zbit, Máša si musí vybrat.

 

Vstupné 70/50,-Kč

sobota 20.4.od 18hodin , Divadelní klub

18:00

Šmejdi, Silvie Dymáková, Česká republika, 2012, 75 min.

Syrový dokument Silvie Dymákové ukazuje manipulaci, ponižování a nátlak, které se skrývají za zavřenými dveřmi „předváděcích zájezdů pro seniory“. Smutní hrdinové filmu skládají na stůl nefunkční hrnce, vysavače, které nikdy nepoužili, deky z „ovčí vlny“ a biolampy, za které během svých výletů zaplatili v součtu desítky až stovky tisíc korun. A to v lepším případě. Řada z nich totiž výměnou za vrácení občanek zabavených prodejci podepsala úvěrové smlouvy. I přes otřesné zkušenosti senioři a seniorky na zájezdy vyrážejí opakovaně, aby se vymanili ze své osamělosti nebo proto, že neumějí říct nabídkám ne. Autorce dokumentu se podařilo proniknout se skrytou kamerou na

20:00

Hra o kámen, Jan Gebert, Česká republika, 2012, 56 min.

V Novém Boru postavili pomník osmi sudetským Němcům zavražděným těsně po druhé světové válce. Podle současného starosty měl být pomník gestem smíření mezi dvěma národy. 
Politická opozice a část veřejnosti to však s pomníkem vidí radikálně jinak: stavět poctu nacistům je zneuctěním vlasti. A rozehrává se „hra o kámen“. Film Jana Geberta víc než historická fakta a objektivní informace dokumentuje právě tuto hru: způsob, jakým se symbolem pomníku nakládají obě ostře znesvářené strany, jak se vede v Česku politická debata a jak se symboly stávají předmětem politického boje a volební kampaně nebo divadelní inscenace. „Tanec morálního pohoršení místních vlastenců“, jak píší autoři filmu, přijíždí podpořit někdejší kandidáti na prezidenta Miloš Zeman a Jana Bobošíková. Na příběhu starosty Nového Boru a místního lídra Strany práv občanů Zemanovci sledujeme spor, který balancuje na hranici vlastenectví a nacionalismu, řeší péči o věci veřejné a politický cynismus i absurditu lokální politiky a jejích hybatelů.

Debata s režisérem filmu Janem Gebertem

22:00

kapela PRVNÍ HOŘE

alternativní futuristický punk/jazz, ve složení Milan Urza - kytara, zpěv, text  Rajs - klávesy, piano, zpěv,  Pan Klaun – akordeon, Pan Medák – bicí,  Pan Jiří - baskytara
 Kapela, která vznikla v r. 1998, nás navštíví v rámci turné "15 let za scénou".
Vydala 4 alba, v r. 2009 získala cenu ANDĚLA za nejlepší rockovou desku za rok 2008.  
V r. 2011 převzala také publicistickou cenu BŘITVA za ALBUM DESETILETÍ - album s názvem "Lamento".
Specifická podoba živých vystoupení je vyhlášená svou překypující energií, pohybem a divadelními prvky, v čele 
s postavou klauna – akordeonisty.

Vstupné 120/100,-Kč

 

Projekce pro školy v Litomyšli, Svitavách a  v Poličce.

Od 8. . 19.4. 2013

více informací najdete na www.pontopolis.cz

Festival probíhá ve spolupráci s Centrem Bohuslava Martinů, Divadelním klubem a za podpory České rozvojové agenturya města Poličky.