Město Polička

Polička Jazz 2015

19. ročník proběhne 16. – 18. dubna 2015
———————————————————————————————————————————

 

Čtvrtek 16. 4. 2015, Tylův dům od 19.00 h

• KOREKCE (CZ)
www.vertedance.org/projekty/korekce
Příběh o svobodě a nesvobodě v podání pražské skupiny moderního tance VerTeDance a za hudebního doprovodu Clarinet Factory, za které získali ocenění Taneční inscenace roku 2014.
„Pojďme na chvíli zažít slast z nesvobody. Slast spoutání a určenosti, kde není pochyb. Co je nesvoboda víme, ale víme, co je to svoboda? Jak v ní najít klid? Čím to, že možnost neomezeného výběru paralyzuje naši schopnost se rozhodnout, něčemu uvěřit a skutečně se nadchnout?“
režie: Jiří Havelka, choreografie a tanec: Veronika Knytlová, Tereza Ondrová, Martina Hajdyla Lacová, Karolína Hejnová, Robo Nižník, Jaro Ondruš, Petr Opavský, scéna a kostýmy: Dáda Němeček, hudba: Clarinet Factory

Vstupné: 150 Kč (předprodej 120 Kč), studenti 40 Kč
Předprodej: Informační centrum Polička (tel. 461 724 326), CK Ko-Tour Polička (tel. 461 723 740) a Informační centrum Bystré (tel. 468 008 161), on-line rezervace zde
________________________________________________________________________

 

Pátek 17. 4. 2015, Tylův dům od 19.30 h

• MIHÁLY BORBÉLY QUARTET (HU)
www.mihalyborbely.hu
Mihály Borbély (saxofony a další dechové nástroje), Tálas Áron (piano), Balázs Horváth (kontrabas) István Baló (bicí, perkuse)
Mihály Borbély, absolvent konzervatoře Bély Bartóka a Hudební akademie Férence Liszta v Budapešti, je přední jazzový hudebník, jehož hudba formuje podobu současného maďarského jazzu. Pro Borbélyho hudbu je zásadní inspirace v lidové hudbě, hudba jeho kvartetu představuje směsici různých jazzových stylů (bebop, freejazz, hardbop) prostoupených etnickou hudbou.
Vedle hry na klarinet a saxofon je jeho specialitou hra na lidové dechové nástroje.  Borbély  je významným hudebním pedagogem, realizoval nespočet nahrávek a společných koncertů s mnoha hudebníky zvučných jmen po celém světě, je držitelem řady hudebních ocenění.

• SKETY (CZ)
www.skety.cz/
Veronika Vítová, Alice Bauer, Marta Kloučková, Michal Strnad, Štěpán Janoušek, Petr Wajsar
Skety – jazzový vokální sextet vynikajících mladých muzikantů, kteří se vedle svých hlavních hudebních projektů scházejí v tomto originálním uskupení. Jejich vystoupení jsou plná profesionality, hudebních nápadů, svěžesti, vzrušení i vtipu. Za dobu své nedlouhé existence si sextet získal srdce posluchačů i respekt hudebních odborníků, o čemž mimo jiné svědčí i jejich vítězství  v loňském ročníku prestižního festivalu Vokal.Total v rakouském Grazu. Skety můžete znát například z předávání Českých lvů a cen Anděl nebo ze společného účinkování na koncertech a albech Jany Kirschner či projektu Český kalendář.

• JANA KOUBKOVÁ QUARTET (CZ)
www.janakoubkova.cz
Jana Koubková (zpěv), Ondřej Kabrna (piano), Jan Keller (kontrabas), Jan Červenka (bicí)
Jana Koubková už více než tři desítky let patří k předním osobnostem českého jazzu. Za tuto dobu prošla mnoha stylovými seskupeními, od blues a swingu přes bebop, latin, free až po world-ethno a fusion. Spolupracovala s řadou významných hudebníků a orchestrů, úspěšně vystupovala prakticky po celém světě. Daří se jí i jako skladatelce písní a filmové hudby. Má své pořady v rozhlase, publikuje, píše fejetony, sloupky a poezii, věnuje se i výuce. Každé její vystoupení má punc originality, smysl a cit pro dané prostředí. Do Poličky se ráda pravidelně vrací, v roce 2008 zde na jejím koncertě vzniklo album „JazzFest08 Live Polička“.

Vstupné: sezení 260 Kč (předprodej 220 Kč), stání 200 Kč (předprodej 160 Kč)
Předprodej: Informační centrum Polička (tel. 461 724 326), CK Ko-Tour Polička (tel. 461 723 740) a Informační centrum Bystré (tel. 468 008 161), on-line rezervace zde

________________________________________________________________________

 

Sobota 18. 4. 2015, Tylův dům od 19.30 h

• KAREL RŮŽIČKA TRIO (CZ)
www.karelruzicka.com
Karel Růžička (Hammond B3, piano), Petr Dvorský (kontrabas), Martin Šulc (bicí)
Legendární klavírista, jazzový hudebník, vynikající skladatel a pedagog Karel Růžička se na české hudební scéně pohybuje již padesát let. Spolupracoval s předními jazzovými tělesy i sólisty (Semafor, Jazzový orchestr ČR, Jazz Celula, SHQ, orchestr G. Broma, Pražský big band M. Svobody, Tony Scott, Jiří Stivín, George Mraz …), dirigoval jazzový orchestr Evropské rozhlasové unie EBU. Jako skladatel se vedle jazzu zabývá i komponováním větších celků, a to jak hudby komorní, tak skladeb symfonických a vokálních. Jeho skladby Celebration Jazz Mass, Te Deum a Magnificat byly s velkým úspěchem uvedeny na mnoha světových scénách. Byl prezidentem České jazzové společnosti, za své dílo získal řadu významných ocenění. Jako pedagog působí na Konzervatoři Jaroslava Ježka a na Akademii múzických umění v Praze, je ředitelem Letní jazzové dílny Karla Velebného ve Frýdlantě.

 

• ŠMOLDAS – NUSSBAUM – ANDERSON TRIO (CZ/USA)
www.liborsmoldas.cz  www.adamnussbaum.net  www.jayandersonbass.com
Libor Šmoldas (kytara), Adam Nussbaum (bicí), Jay Anderson (kontrabas)
Jazzový kytarista Libor Šmoldas přijíždí do Poličky v rámci středoevropského turné s esy newyorské jazzové scény, bubeníkem Adamem Nussbaumem a basistou Jayem Andersonem. Jejich spolupráce se datuje od roku 2011, kdy v USA společně natočili album Dreamtime.
Libor Šmoldas, absolvent prestižní Berklee College of Music, patří přes svůj mladý věk mezi respektované osobnosti české jazzové scény. Vyučuje hudbu, vystupuje a natáčí s předními jazzovými hudebníky doma i v zahraničí, především v USA. Je nositelem mnoha ocenění a je obecně považován za jednoho z nejlepších jazzových kytaristů.
Jeho newyorští přátelé, bubeník Adam Nussbaum (rodák z Conneticutu) a basista Jay Anderson (rodák z Kalifornie), patří k nejuznávanějším jazzovým hudebníkům v USA. Oba mají za sebou dlouhodobou spolupráci ze slavnými jazzmany, podíleli se na desítkách úspěšných alb, jsou nositeli světových hudebních ocenění včetně několika cen Grammy.

 
• DAN BÁRTA & ROBERT BALZAR TRIO (CZ)
www.danbarta.cz    www.bartabalzartrio.cz
Dan Bárta (zpěv), Robert Balzar (kontrabas), Jiří Levíček (piano), Kamil Slezák (bicí)
Dan Bárta je jedním z našich nejtalentovanějších a nejvšestrannějších zpěváků, držitel mnoha ocenění včetně několikanásobného ocenění Akademie populární hudby „Anděl“. Je osobností, která vnímá a tvoří muziku všemi smysly. Česká populární hudba v něm našla přirozený idol respektovaný kritikou a uznávaný posluchači.
Robert Balzar Trio, které v roce 2000 vystoupilo na historicky I. Jazzovém setkání v Poličce, patří nepochybně k tomu nejlepšímu v našem jazzu. Vedle vlastní tvorby spolupracuje s řadou hudebních osobností, slaví úspěchy na našich i zahraničních podiích, každé nové album je událostí na jazzové scéně, poslední s názvem „Vuja-Dé“ bylo nahráno v New Yorku (Sear Sound Studio) a vydáno v listopadu 2014.

Vstupné: sezení 260 Kč (předprodej 220 Kč), stání 200 Kč (předprodej 160 Kč)
Předprodej: Informační centrum Polička (tel. 461 724 326), CK Ko-Tour Polička (tel. 461 723 740) a Informační centrum Bystré (tel. 468 008 161), on-line rezervace zde

________________________________________________________________________

Výstava fotografií
• POLIČKA JAZZ FESTIVAL OČIMA SEDMI FOTOGRAFŮ
Tradiční výstava fotografií bude tentokrát ohlédnutím za uplynulými ročníky festivalu. Autor výstavy Jaroslav Mareš oslovil šest fotografů, kteří festival Polička Jazz v minulých letech dokumentovali, aby představili výběr ze své festivalové tvorby.
Tylův dům 1. 4. – 30. 4. 2015

________________________________________________________________________
Více o festivalu:  www.jazz.policka.org

Polička Jazz 2015 program (pdf)
Polička Jazz 2015 plakát (pdf)

Ceny vstupenek:
16.4. … předprodej 120 Kč • na místě 150 Kč • studenti 40 Kč
17.4. … sezení: předprodej 220 Kč • na místě 260 Kč/stání: předprodej  160 Kč • na místě 200 Kč
18.4. … sezení: předprodej 220 Kč • na místě 260 Kč/stání: předprodej  160 Kč • na místě 200 Kč

Seznam předprodejních míst Tylova domu


 

Přílohy